Лятната трапеза стана още по-евтина 25.07 | 19:09

Минимално поскъпване на кайма, колбаси и варива отчитат по стоковите борси

От Кристиан Костурков

Лятната трапеза стана още по-евтина през изминалата седмица. Причината е в сериозното намаление на цените на сезонните зеленчуци и плодове, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за движението на цените на едро през изминалата седмица. Поради причината, че през топлото време българите масово предпочитат да ядат сезонни плодове и зеленчуци, икономията за семейния бюджет е налице.

Рекордьори по намаление са доматите. При полските цените са паднали с 22.5%, а при оранжерийните – с 31.6 на сто. При краставиците обаче поевтиняването е доста по-малко – 2.1%. Сериозно намаление обаче има също и при зеленият пипер, който по борсите вече се продава средно с 19.2% по-евтино. Морковите също са сред продуктите, които са поевтинели сериозно. От понеделник насам цената им е паднала с над 13 на сто. С около процент по-евтино пък вече купуваме лукът и чесънът, а с близо 2% са поевтинели пресните картофи.

Тенденцията за по-ниски цени в края на седмицата е валидна и за повечето сезонни плодове. С 12 на сто по-евтини са станали дините, а с над 5% е паднала цената на пъпешите. Поевтиняване има и при прасковите, но малко – с 1%. Увеличение на цената се наблюдава единствено при кайсиите, където поскъпването е с 2.3 на сто. По-скъпо се продават вече и тропическите плодове, като рекордът се пада на лимоните. Тяхната цена за последната седмица се е вдигнала със 7.7%.

При останалите основни хранителни продукти има задържане на цените или леко движение в двете посоки. По-евтино излизат вече пилешките бутчета – с 1.5%, олиото – с 1.3% и яйцата – с 5.3%. С около процент пък са се вдигнали цените на захарта, фасула, лещата, кравето сирене и маргарина. С 2 на сто пък са поскъпнали кренвиршите и различните видове колбаси. При каймата поскъпването е най-високо – 2.9%. Без промяна пък остават цените на маслото, ориза, брашното и кашкавалът, макар при него на едро да се наблюдава минимално поскъпване от 0.2%.  

Водещи

Най-четени