МВР пита преминаващите на "Дунав мост" при Русе за корупцията у нас 12.07 | 15:15

Подобни инициативи ще се проведат и на другите гранични пунктове - с Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония

От iNews.bg

Анкета сред преминаващите граждани на Дунав мост при Русе проучва доверието им в полицията и държавната администрация. Инициативата е съвместен проект на Министерствата на вътрешните работи и антикорупционни институции от България, Румъния, Молдова, Сърбия и Северна Македония, съобщи БНТ.

До 10 000 автомобили преминават граничния контролно-пропускателен пункт при Русе само в едната посока за денонощие. Повечето са румънци, които отиват или се връщат от почивка в Гърция или на родното Черноморие. А мнението им за корупцията е противоречиво.

Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, съобщи, че за последните 10 години са осъдени 700 служители на вътрешното министерство, като част от присъдите са заради корупция.

"Това явление, тези незаконни практики трябва да се преборят, както с традиционните методи за разследване и противодействие, така и на политиката по превенция на корупцията", заяви ст. комисар Румен Ганев, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Старши комисар Ганев уточни, че днешната акция на Дунав мост е част от превантивните дейности по противодействие на корупцията. Преминаващите граничния пункт освен анкети, получаваха и материали с указания как да сигнализират при опит за корупция. Посланието е към обществото, че трябва да е нетърпимо към тези прояви, посочи комисарят.

Подобни инициативи ще се проведат и на другите гранични пунктове - с Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Водещи

Най-четени