Манолова внесе в Конституционния съд жалбата срещу „единната цена“ на водата 14.01 | 10:37

В закона има член, който не е в интерес на потребителите, посочва омбудсманът

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова депозира днес жалба в Конституционния съд (КС) срещу текстовете за формирането на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите. Позицията на обществения защитник, че разпоредбата "ВиК операторите прилагат принципа на единна цена на ВиК услуга на обособената територия" противоречи на конституционните принципи на правовата държава и дължимата от законодателя защита на потребителя.

"В случая, чрез заложеното в чл. 14, ал. 2 от закона правило за определяне на единна цена на обособена територия, подходът на законодателя е неоправдан социално и небалансиран, не отчита обществения интерес и правата на потребителите на услугите и не задоволява изискването за справедливост", пише Манолова в жалбата до КС.

Становището на омбудсмана, изразявано нееднократно, е, че увеличението на цената на водата е несправедливо, защото то не води до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата. Гражданите, по думите й, спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби и течове, защото потребителите са тези, които плащат сметката.

Водещи

Най-четени