Манолова оптимист, че Желяз Андреев няма да бъде предаден на САЩ 17.04 | 10:12

От екипа на омбудсмана са подготвили препоръки за промени в договора за екстрадиции

От iNews.bg

Ще се наложи Министерството на правосъдието да прояви активност, за да защити интересите на българите. Оптимист съм за това, че Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран от България. Той е бил на много ниска позиция и не е взимал решения”, коментира пред Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова.

"Работим по анализиране на договора (със САЩ за екстрадиране – бел.ред.). Става въпрос за сложна материя. Принципът доскоро беше, че не предаваме нашите граждани за съдене в друга държава. След влизането ни в ЕС и с промени през 2005 г. в Конституцията е казано, че при международни договори това може да се случва, което е нормално предвид сложните отношения в света”, обясни още Манолова.

"В този договор ме притеснява това дали той дава достатъчна защита на българските граждани. Изготвихме препоръка до Министъра на правосъдието, с която настояваме да се сформира експертна група, която да направи анализ както на случаите на откази с екстрадиции, поискани от двете страни, така и на съдебната практика. В случаите, в които се установи, че сме в по-неблагоприятен режим, да се започна процедура по изменянето на този международен договор”, поясни Манолова.

"Анализирахме други договори – този на Германия със САЩ, например. Имаме притеснения, че той е много по-благоприятен за германските граждани”, допълни тя.

Водещи