Манолова официално поиска длъжниците на „Топлофикация“ да не плащат за юристи 14.12 | 19:45

Омбудсманът внесе в Столичния общински съвет предложение за отпадане на таксите за юристконсулт

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова внесе проекторешение в Столичния общински съвет (СОС) за преустановяване практиката на "Топлофикация София" да претендира юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти – длъжници. Освен това, на 22 декември т.г. общественият защитник с екип от институцията ще присъства на последното предколедно  заседание на СОС, на което ще бъде разгледан бизнес-план на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г. 

"Смятам да отида на това заседание и да задам много въпроси по отношение на топлофикационното дружество. Ще настоявам и ще намеря начин да предложа проекторешение, с което да се забрани на монополиста да товари гражданите с допълнителни разходи, каквито са хонорарите на юрисконсултите му", е категоричната позиция на Мая Манолова.

Припомняме, че за миналата година са заведени 21 хил. дела  от "Топлофикация София" ЕАД. Претендираните  юрисконсултски възнаграждения в заповедното (300 лева), в исковото (300 лева) и в изпълнителното (350 лева) производства са в размер общо на 950 лева, без значение от размера на задължението, като има случаи, в които това са суми от порядъка до 10 лв. В същото време заплатите на юрисконсултите са включени в цената на топлинната енергия, за която плащат столичани. Приходите на дружеството от хонорарите на юрисконсултите  за 2015 г са около 15 мил. лева.

До внасянето на проекторешението в СОС на омбудсмана Мая Манолова се стигна след като на 7 октомври 2016 г. тя поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от "Топлофикация София". В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение, съгласно законовите изисквания. Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Манолова обжалва пред Административен съд – София град отказа на изпълнителния директор на "Топлофикация София" да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.

Водещи

Най-четени