Мария Габриел: Цифровизацията не трябва да подминава селските райони 08.07 | 16:52

Новият ни еврокомисар започва с активната си дейност още този понеделник

От iNews.bg

Хората трябва да бъдат в центъра на каквито и да било политики, свързани с цифровата трансформация на икономиките и на обществото ни, обяви Мария Габриел в интервю за БНТ, след като вчера официално стъпи в длъжност като Еврокомисар. Трябва заедно с традиционните канали за комуникация да позволят да се борим с такива сериозни проблеми като социалната изолация. Имаме много ясно послание за това как цифровите технологии могат да бъдат много напред в определени части на Европа и в страната, каквито са големите градове, но не бива да забравяме селските и периферните райони, обяви още.

По думите й фактът, че след толкова месеци България получи един от най-важните ресори в ЕС - ресор, който отговаря и за бъдещето на Европа, е признание, че страната ни е извоювала доверието на своите европейски партньори , но оттук-нататък предстои много работа. "Моят мандат е много ясно дефиниран. На първо място трябва целите такива, каквито бяха заложени през 2015 година на единния цифров пазар в Европа, да направят една солидна база за икономиката и обществото ни. Това означава, че чрез опита ми, който имам в ЕП, на първо място да помогна преговорите по основни законодателни инициативи, които текат в момента, да се придвижат максимално бързо. Смятам още в понеделник да се включа в първия триалог по директивата за аудио-визуалните медийни услуги. В нея има много важни неща, свързани със защитата на непълнолетните, когато те са изложени на видео и различен друг тип онлайн съдържание", каза Габриел.

Предстоят й обаче предизвикателства, свързани с авторското право, с кода за електронните комуникации, с географското блокиране. "Не може да има дискриминация на принципа къде живее даден човек, подчерта Габриел. Тя беше категорична, че има самочувствието на представител на страна, която има необикновено голям потенциал в областта на цифровите технологии, предаде Econ.bg.

Водещи

Най-четени