Марковска твърдо продължава напред към Конституционния съд 15.11 | 10:14

ВСС гласува оставката ѝ и тя ще положи кледва пред КС

От Диана Цветкова

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Венета Марковска от длъжността съдия и зам.-председател на Върховния административен съд.

Приемането на оставката ѝ мина с 18 гласа "за", два "против" и два "въздържал се". Разглеждането на освобождаването на Марковска от поста бе вкарано като допълнителна точка в дневния ред на ВСС.

С решението си кадровиците на Съдебната власт разчистиха пътя ѝ за полагането на клетва като конституционен съдия. Това ще стане малко по-късно днес.

Междувременно преди малко Марковска отиде в Народното събрание, където се срещна с независими депутати. Репортер на iNews научи, че пред депутатите тя е споделила, че няма от какво да се притеснява и "твърдо продължава напред".

Венета Марковска подаде оставка от ВАС преди дни, с което даде ясен знак, че не възнамерява да се отказва от назначението като конституционен съдия, независимо от скандала около избирането ѝ. Преди седмица тя заяви в писмо до Конституционния съд (КС), че ще положи клетва, когато името ѝ бъде изчистено и след като прокуратурата провери анонимния сигнал срещу нея.

Очакванията бяха, че тя може да се оттегли, след като премиерът Бойко Борисов я призова на няколко пъти да не встъпва в длъжност, след като скандалът около името ѝ стигна и до Европейската комисия. Все пак според някои анализатори, тя може да се закълне като конституционен съдия и след това да се откаже от поста.

Изборът на Венета Марковска за конституционен съдия предизвика скандал, след като още преди гласуването на кандидатурата ѝ, в Народното събрание постъпи сигнал срещу нея за конфликт на интереси и търговия с влияние. Депутатите от правната комисия обаче пренебрегнаха сигнала, защото бил анонимен и Марковска бе изслушана от НС, без някой да я попита за посоченото в сигнала.

Впоследствие медиите "гръмнаха", Марковска бе изслушана допълнително пред правната комисия, като обяви, че срещу нея се пускат доноси, а впоследствие и Европейската комисия допусна, че заради съмнителното ѝ назначение може да има извънреден доклад за България.

Наложи се шефката на правната комисия в НС Искра Фидосова да защитава избора на Марковска с писмо до председателя на Еврокомисията.

В крайна сметка, Марковска обяви, че няма да се откаже от поста на конституционен съдия, но иска МВР и прокуратурата да проверят автора на сигнала срещу нея. Премиерът Борисов пък я призова да се оттегли, защото около името ѝ се повдигнаха твърде много въпросителни.

*Информацията е актуализирана в 10:40 часа.

Водещи

Най-четени