Мартин Димитров: За КЗК са нужни повече граждански кандидати 06.04 | 16:46

В момента няма ефективна битка с картелите и монополите, категоричен е депутатът от РБ

От iNews.bg

"За нас най-добрият вариант е да бъдат избрани граждански кандидати в бъдещата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), защото правомощията на този орган са огромни". Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Гражданския съвет в Реформаторския блок Мартин Димитров.

"С колеги внесохме две проекторешения - първото е да се прекрати сегашната процедура за избор на състав на КЗК, защото тя е опорочена при липсата на кандидатура за председател. А второто предлага нови правила с по-дълъг срок за номинации и предполага наличие на повече граждански кандидатури”, каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

Депутатът обясни, че целта е да има номинации на различни неправителствени организации, които да бъдат внесени като кандидатури от отделни народни представители.

"Защо правим това? Усещаме, че на много хора им е изгодно да си стои старата комисия КЗК, да няма ефективна битка срещу картелите и монополите и нищо да не се случва. Не може да продължават безвремието и хаосът, а трябва да има нова комисия с много сериозни граждански кандидатури, за да бъде битката срещу картелите и монополите ефективна. За нас най-добрият вариант е да бъдат избрани граждански кандидати в бъдещата КЗК, защото правомощията на комисията са огромни", категоричен бе реформаторът.

По другата актуална тема - за "Панамските документи”, той коментира, че е "крайно съмнително, когато политици имат офшорни сметки и фирми". "За мен такива хора трябва бързо да си подават оставките, без много да обясняват, защото това е извън правилата", отсече депутатът от РБ.

 

"Когато бизнесът има офшорни фирми, това може да бъде и нормално, а може да бъде и опит за скриване на данъци. По тази причина трябва да има пълна проверка, включително и за българи с такива сметки. Но по-важното е да не мислим оттук нататък да затваряме вратата в България за офшорни капитали. Такива капитали трябва да влизат у нас, но да проверяваме откъде са парите и кои са действителните собственици - при пълна проверка. Нужно е, ако искаме инвестиции, работни места и развитие", смята още Мартин Димитров.

Водещи

Най-четени