Мартин Димитров: Не е ли време да съдим руснаците за „Южен поток“ 12.02 | 14:50

Реформаторите търсят обяснение за какво са похарчени 55 млн. лв. от проектната компания за газопровода

От iNews.bg

Не е ли дошло времето да заведем иск срещу руснаците заради спирането на "Южен поток"? Това попита от парламентарната трибуна зам.-председателят на комисията по енергетика към Народното събрание и депутат от "Реформаторския блок" Мартин Димитров. Според него държавите, които са засегнати от едностранното прекратяване на проекта за газопровода трябва да се съберат и да обсъдят как да действат. Основна цел на тези консултации трябва да бъде формирането на обща позиция и набелязване на конкретни съвместни действия за предявяване на общ иск за пропуснати ползи от прекратяването на проекта "Южен поток", обясни Димитров. И допълни, че в момента руснаците съдят НЕК по повод казуса АЕЦ "Белене" поради сходни причини.

Димитров, заедно с колегата си от РБ Петър Славов внесоха и въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно извършените разходи в размер на около 55 млн. лв. от страна на компанията "Южен поток България" АД и причините за тях.

"Какво е разпределението на разходваните средства от дружеството по години в периода 2010-2015г, за какви цели са основните разходи и инвестиции, и какъв е размерът на изразходваните средства за заплати и допълнителни възнаграждения", гласи въпросът на двамата реформатори.

Повод за поисканата информация стана отговорът на зададен отново от тях въпрос към вицепремиера Томислав Дончев по време на парламентарния контрол. В пленарна зала той ги информира за извършени разходи за около 55 млн. лв. от капитала на "Южен поток България", където държавата чрез БЕХ държи 50% от акциите, а останалите са собственост на "Газпром".

Водещи

Най-четени