Мартин Димитров: Прочетох доклада за КТБ. Нужно е ново разследване 23.02 | 20:24

В него не се посочват лицата, източили банката, само препоръки към синдиците

От iNews.bg

"Прочетох резюмето на доклада на"Аликс партнърс" за КТБ . От него останах с впечатлението, че е нужно ново мащабно международно разследване по темата", каза днес по бТВ депутатът от Гражданския съюз в Реформаторския блок Мартин Димитров.

Документът от днес е в секретната секция на парламента и с него могат да се запознаят депутатите. Ако изнесат обаче подробности от доклада, ги заплашват до 15 години затвор за разпространение на класифицирана информация. 

В свой статус във "Фейсбук" независимият депутат Георги Кадиев написа, че е прочел доклада до половината. В него е видял добре подредени факти и препоръки най-вече към синдиците, които не може да коментира в конкретика.

"Няма никакви имена на политици. Тъй като докладът е предаден на синдиците на 23.09.2015, основният ми въпрос е взети ли са мерки по тези препоръки?", посочва Кадиев.

Според Мартин Димитръв пък е важно да бъде даден отговор на въпросите дали докладът е даден на прокуратурата и ако не - защо. Димитров поясни, че Реформаторите искат да стане ясно кои са хората, източили КТБ, дали те ще бъдат наказани и каква част от откраднатите пари ще бъдат върнати.

По повод връщането на парите, Петър Славов от Гражданския съюз в Реформаторския блок коментира също по Би Ти Ви, че е важно да се види и договорът, сключен с "Аликс партнърс" и как е формулирана задачата в него. Той обаче остава секретен.

"Целенасочено договорът за възлагане на разследването не ни се представя. Ако виновните не понесат отговорност, ще го направят пак. По-добре да ги гоним, отколкото нещата да спрат до тук и да има измама в някой друг сектор", допълни Мартин Димитров.

Той изрази мнение, че обществото търси истината и е готово да окаже натиск, за да я получи. Петър Славов каза още, че до две седмици съдът ще реши дали докладът да е публичен. "Ако това стане ще може да се изнесе информация относно замесени публични лица", поясни депутатът.

В началото на декември "Група за натиск за търсене на истината за източването на КТБ", която се състои от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от Патриотичния фронт, внесе жалба в Административния съд срещу мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да каже кои са лицата на публични длъжности, съпричастни към източването и фалита на КТБ.  

Водещи

Най-четени