Мартин Димитров: Разочарован съм от кандидатите за КЗК 09.03 | 13:48

Депутатът ще иска нова процедура, ако те не отговорят задоволително за картела на горивата

От iNews.bg

"За новия състав на КЗК трябваше да бъдат предложени хора с много сериозен авторитет и репутация, за да не си позволяват да се отклоняват от правия път. Разочарован съм до известна степен от кандидатите, с едно изключение". Това заяви по БНР представителят на Гражданския съвет в Реформаторския блок - депутатът Мартин Димитров.

Той призна, че е скептично настроен по отношение на това дали евентуален нов състав на КЗК ще има доверието на обществото. Димитров е разочарован, че големите неправителствени и граждански организации, с изключение само на една, не са предложили свои кандидати за КЗК. Организациите, пак с изключение на една, дори не са изпратили въпроси към кандидатите за членове на КЗК.

Днес на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика ще бъдат изслушани публично кандидатите за нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Вчера партиите от управляващото мнозинство решиха, че процедурата за избор на нов състав на регулаторния антимонополен орган трябва да продължи.

Мандатът на сегашния състав на КЗК изтече през октомври 2015 г., а смяната на състава на комисията предизвика остри политически коментари през последните дни. Самият Мартин Димитров и колегата му от Гражданския съвет Петър Славов критикуват от години бездействието на КЗК срещу пазарните монополисти, особено по отношение на пазара на горивата.

Димитров припомни, че идеята на публичното обсъждане на новите кандидатури е да бъдат избрани най-добрите есперти. Според него решението кой да бъде избран за член на КЗК трябва да е на база на неговото представяне и визия за развитие на комисията, а не да следва политическите интереси.

"Ще бъда много взискателен и ще задавам въпроси към всички кандидати. Ако не получа задоволителен отговор, най-вече за предстоящото разследване на картела на горива, нямам проблем да не подкрепя нито един кандидат и да го заявя публично. Ако не се представят добре, не виждам нищо страшно процедурата да бъде прекратена и да има нова", заяви Димитров.

 

 

 

Водещи

Най-четени