Марулите ще останат свежи по-дълго, ако направите това 04.05 | 14:30
Как да съхранявате други зеленчуци

Те са хрупкави, освежаващи и са идеалната основа за много вкусни ястия - от пресни салати до сандвичи. Но колкото и прекрасни да са марулите, те имат един голям недостатък - не траят дълго и запазването им свежи може да стане надпревара с времето. Една минута те са хрупкави и зелени, на следващата са повехнали и не стават за ядене.
Ако някога ви се е случвало да изхвърляте увехнала маруля, не сте сами. За щастие, има прост метод за съхранение, който може да ви помогне да запазите вашата маруля свежа и зелена по-дълго.
Какво да направите с марулите?
Увиването на прясно закупена маруля в алуминиево фолио, преди да я поставите в хладилника, може значително да удължи срока й на годност – до 30 дни.
Този хитър трик помага за регулиране на влагата и въздушния поток, предотвратявайки тези досадни кафяви петна, които често засягат зелените салати.
Важно е да се отбележи, че докато яденето на леко мокра маруля обикновено не е опасно, прекомерната слуз може да показва растеж на бактерии и потенциални рискове за здравето.
Как да съхранявате други зеленчуци
Правилните техники за съхранение също могат да увеличат издръжливостта на други зеленчуци. Например, зеленият лук и аспержите процъфтяват, когато се съхраняват в чаша с малко вода и хлабаво покрити с найлонов плик, издържат до две седмици.
Когато става въпрос за краставици, избягвайте хладилника. Вместо това ги съхранявайте в найлонова торбичка с отвори за вентилация и ги поставете на хладно място в кухнята, за да запазят хрупкавостта си.
Доматите и картофите се справят по-добре и извън хладилника. Поддържането им на стайна температура помага да се запази вкусът и текстурата им.
За билките удобен трик е да намокрите хартиена кърпа, да навиете билките си в нея и след това да ги съхранявате в торбичка с цип в хладилника. Това ги поддържа свежи и жизнени.
И накрая, бананите трябва да се държат отделно от другите плодове и увиването на стъблата им в хранително фолио може да удължи тяхната свежест. Внимавайте да съхранявате круши, ябълки и киви заедно, тъй като те отделят газ етилен, който може да ускори узряването.
С тези хитри трикове за съхранение можете да намалите хранителните отпадъци и да се насладите на пресни продукти за по-дълго време.
Водещи
-
Волейболните ни национали - на 1/4 финала на световното
За първи път от 2010 година България се класира сред най-добрите осем отбора на планетата
22.09 | 16:00
-
Голямото прибиране започна
Очакват се задръствания и засилено полицейско присъствие на ключови места
22.09 | 15:30
-
Илияна Йотова: И днес можем да се обединим около кауза
Каузата ни е модерна, сигурна и справедлива България, посочва вицепрезидентът в поздрав към...
22.09 | 15:00
Най-четени
-
Киселова: Международната обстановка не е спокойна, нормално е да потърсим съюзници
Посланието, което отправи тя, е девизът, изписан върху историческата сграда на Народното...
22.09 | 11:00
-
"Топлофикация София" иска по-висока цена на парното с 30%
Няма пари, за да се компенсират жителите на "Дружба" 2, дружеството вече дължи над 2 млрд....
22.09 | 13:00
-
Проф. Боян Дуранкев: Не е нормална тази България!
Няма да честитя Независимостта, написа икономистът във Фейсбук
22.09 | 10:40
-
Гърция отказва да приеме хиляди мигранти от Германия
Гръцките острови са под постоянен натиск на нелегални мигранти
22.09 | 10:20