Масирани проверки на яйца, бои и агнешко преди Великден 29.03 | 16:39

Проверките са по заповед на шефа на Българската агенция по безопасност на храните

От Кремена Бедерева

По заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов преди и по време на Великденските празници ще се извършват масирани проверки в цялата търговска мрежа по отношение на яйцата, боите за яйца, агнешкото месо и козунаците.

По време на празничните дни ще има дежурни инспектори на всички областни дирекции по безопасност на храните. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

iNews припомня, че  от Съюза на птицевъдите алармираха, че вносни яйца, предназначени за преработка, се преопаковат в България и се продават като пресни.

 На щандовете у нас има полски яйца, които се продават на цена по-ниска от производствената, посочи председателят на организацията Борис Стоименов.

Това се обяснява с факта, че фирмите вносители не плащат ДДС и така правят дъмпинг на пазара. Производителите призоваха и за по-засилени проверки на пазара.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че при проверките на 25 март в търговски обекти, складове и пакетиращи центрове за яйца по регионите в страната експертите на Българската агенция по безопасност на храните не са установили наличие на яйца с произход Полша и със срок на годност 24.03.2011 г.

При извършените физически и документални проверки, не са установени несъответствия, няма констатирани партиди яйца с изтекъл срок на годност, не са издадени предписания и актове, няма възбранени и бракувани яйца.

Водещи

Най-четени