Масови проверки за нередности по Черноморието 14.06 | 18:00

Освен това оборудването в някои от стаите не отговаря на критериите за 5 звезди

От iNews.bg

По Черноморието ще се проверява за извършване на нерегламентирани туристически дейности, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Въпросът беше повдигнат от представители на бизнеса по време на първата изнесена приемна, открита в Слънчев бряг.
 
По думите на Ангелкова, още следващата седмица ще има среща с министър Росен Желязков и представители на транспортното министерство, за да се набележат мерки за контрол в областта на транспорта.
 
"Правим проверки както по отношение на стопанисването на плажовете, така и на местата за настаняване и хранене и следим за качественото спазване на изискванията по Закона за туризма и Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване", посочи Ангелкова, докато се включи в проверката на 5-звезден апартхотел. Инспекцията на място е по сигнал на туристи, получен на телефонната линия на министерството за определени нарушения в комплекса. На нея са присъствали и представители на Българската агенция по безопасност на храните.
 
Експерти на Министерството на туризма са установили нарушения, свързани с неспазване на наредбата за категоризация на хотелите, обясни министърът. Едно от тях е, че не работи алармената система, а тя е от изключителна важност за сигурността на гостите.
 
Освен това оборудването в някои от стаите не отговаря на критериите за 5 звезди.
 
Министър Ангелкова заяви, че ще бъде направено предписание за отстраняване на нарушенията, които трябва да бъдат изпълнени в срок до 30 дни. Ще бъде наложена и глоба в размер от 1000 до 3000 лева в зависимост от тежестта на нарушението. Ако несъответствията не бъдат отстранени в посочения период, ще се изиска намаляване на категорията на хотела, каза министър Ангелкова. Тя коментира, че само по този начин може да сме сигурни, че се спазват изискванията на Закона за туризма и се предлага качествен продукт.

 
Според нея в рамките на срока е реално нарушенията да бъдат отстранени.
 
По отношение на сигнала, който беше свързан с хигиената в апартаментния комплекс, специалистите от Българската агенция по безопасност на храните са установили, че няма нарушения.
 
От Министерството на туризма съобщиха, че приемни ще има по цялото Черноморие. Те ще бъдат отворени през целия летен сезон, за да подпомогнат повишаване качеството на обслужване, което е пряко свързано с имиджа на България като туристическа дестинация.

Водещи

Най-четени