Мая Манолова: ЕС взе страната на гражданите 18.04 | 09:29

Омбудсманът коментира премахването на двойния стандарт при храните

От iNews

Можем с пълно право да кажем, че европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите. Това бе битка между гражданите и огромните икономически интереси. В битката ЕС и ЕП взеха страната на гражданите, което е изключително важно. Това каза националният омбудсман Мая Манолова пред БНТ.

Думите ѝ са по повод решението на ЕП да приеме новия търговски механизъм за потребителите, който обявява предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика.

Манолова припомни, че са ни обяснявали разликите в качеството на храните с различния национален вкус, но това повече няма да продължава. "Тепърва ще се следи как ще се развива промяната. В тригодишен период ще има нов доклад и анализ как се прилага тази директива и ако има нарушения ще има нови рестрикции", разясни Манолова.

"Позорът ще си остане за тези фирми, които печелят на гърба на европейските граждани. Стъпката е изключително важна. За други фирми репутацията и имиджът на една фирма е по-скъп от печалбата и измамата на потребителското доверие. Допреди година всичко това се отричаше. Сега вече това е публично заклеймено и обявено за нелоялни търговски практики", подчерта Манолова.

"Извиване на ръце с медицинските сестри няма да допусна, на тях поверяваме живота си, а нощният труд е оценен на 1.50 лева. Абсурдно е", коментира Манолова. 

"Кампанията за Великден е единствената, която е насочена към възрастните хора. Събираме подкрепа за най-бедните и най-уязвимите. Социалната кухня, която започнахме по Коледа ще завърши на Великден". Манолова се обърна към бизнеса с молба да подкрепи кампанията, която подпомага бедстващи пенсионери.

Водещи

Най-четени