Медици на протест пред здравното министерство 01.03 | 11:18

Държавата не е изпълнила исканията им, отправяни от 2 години

От iNews.bg

Медицински специалисти излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването.

Те смятат, че държавата не е изпълнила исканията им, за които настояват с демонстрации от 2 години - повишаване на основните възнаграждения на медицинските сестри и отпадане на търговския модел в държавното здравеопазване. 

"Продължаваме с исканията си отпреди две години, но сега настояваме най-вече за това, да има такива законодателни промени, които да дават възможност на медицинските специалисти да остават да работят в България", коментира в предаването "Преди всички" на БНР Мая Илиева, лидер на Синдиката на българските медицински специалисти.

Мая Илиева посочи още, че ще протестират отново за по-добри условия на труд и по-високо заплащане, за да не се налага на медиците да работят на две или три места, както и една медицинска сестра да не обслужва 50 пациенти, а също за увеличаване на заплащането за извънредния и нощния труд.

"Медицинските специалисти са принудени да работят на няколко места, защото не получават нормално заплащане, но ако работеха наедно място, това щеше доведе до фалиране на много болници, затова според тома е умишлено, да се прилага геноцид на цяло едно съсловие".

"Сега от министерство на здравеопазването се опитват да наложат една специалност "здравни асистенти" и студенти по медицина, които да работят в болниците, заради недостига на медицински сестри, но тези хора не носят отговорността на медицинските специалисти, те нямат и компетенциите на медицинските специалисти това е абсолютно незаконно - ако нещо се случи с пациент, отговорността се носи от нас, не от здравните асистенти".

По думите на Илиева трябва да се промени начинът на финансиране на болниците, защото по време на пандемията, когато е бил спрян плановият прием, приходите за заплати са били недостатъчни.

"Може да се реши например частните болници да не получават пари от НЗОК, а във връзка със заплащането по 1000 лв. за медиците на първа линия се оказа, че не всички от тези хора са получили средствата, а са ги получили хора, които не са на първа линия - няма контрол отново. Така се източва и Здравната каса..."

Илиева каза още, че искат да напомнят на министъра на здравеопазването за проблемите на съсловието, протестът е от 11:30 ч. пред Министерство на здравеопазването.

Водещи

Най-четени