Местан: Кой и защо има достъп до класифицирана информация? 07.11 | 14:25

Лидерът на ДПС поиска сметка от Цацаров и Цветанов

От Ивелина Георгиева

Сигналът на ДАНС до прокуратурата срещу Христо Бисеров предизвика интрига между лидера на ДПС Лютви Местан и заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изказване от сутринта на Цветанов, в което той предположи, че сигналът от ДАНС срещу Христо Бисеров е за финансов трансфер от държава в държава, разлюти Лютви Местан. Той потърси сметка на бившия вътрешен министър откъде разполага с класифицирана информация.

"Установявам с огромна изненада, че има хора в държавата, които разполагат с данни от класифицирани материали", възмути се Местан.

В тази връзка той попита дали има хора в българската държава, които се ползват с привилегията да имат достъп до наистина класифицирана информация.

Местан поиска да разбере кога и по какъв ред Цветанов се е добрал до тази информация, след като тя е станала известна тази сутрин.

"Ако г-н Цветанов се е позовал на официална информация от прокуратурата, аз се извинявам. Ако обаче той е направил тези твърдения преди официалната позиция на прокуратурата, въпросът ми е кой и защо има достъп до класифицирана информация остава актуален и аз го задавам и на главния прокурор", уточни Местан.

Той помоли всички да бъдат коректни относно интерпретирането на казуса "Бисеров".

Лидерът на ДПС за пореден път поясни, че този проблем няма да се отрази на партията, защото той не е политически.

"Казусът ще има своята вътрешнопартийна рефлексия, тъй като тя вече се случва заради търсенето на заместници за постовете, които заемаше Христо Бисеров в ръководството на парламента, партията и правната комисия", поясни Местан.

Той за пореден път обясни, че не е имал никаква информация за мотивите на Бисеров, провокирали го да напусне политиката, както и за сигнала на ДАНС.

Потърсен за коментар, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се оправда, че е направил предположението за финансов трансфер от страна на Бисеров на база извод от човек, който е работил в службите дълги години.

"Човек, който е работил в службите дълги години, човек, който следи и наблюдава политиката и участва в нея през последните 4-5 години, може спокойно да направи подобен извод", посочи Цветанов.

Той подчерта, че когато се вземат подобни политически решения в една партия, те винаги са свързани с парични средства или преводи, които могат да бъдат направени от една държава в друга.

Попитан дали няма повече информация от съпругата му, която работи в ДАНС, или от друг служител, Цветанов коментира: "Заради такива въпроси, които ми задавате, съпругата ми е в неплатен отпуск, за да няма подобни спекулации за мен."

Водещи

Най-четени