Местан съди Божидар Димитров, че го нарекъл „турски шпионин“ 13.07 | 16:29

Лидерът на ДОСТ ще се бори срещу дискриминацията спрямо турците след отказа за регистрация

От iNews.bg

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще съди директорa на Националния исторически музей Божидар Димитров за това, че в интервю го е нарекъл "турски шпионин". Искът е в размер на 681 лв. (предполагаемата година на основаването на българската държава от хан Аспарух – бел. ред.) Получената сума Местан обеща да внесе във фонда "13 века България".

"Вчера прецених, че понататъшното ми аристократично подминаване на тези обиди вече става обществено опасно. Няма да премълчавам повече тези обиди. Във връзка с последното изстъпление на Божидар Димитров в българска медия, чрез която за пореден път ми отправи обидна квалификация, че съм турски шпионин, заведох искова молба. Настоявам Божидар Димитров да бъде осъден за клевета, с която уронва авторитета на български политик", заяви Местан.

Като мотиви за депозиране на исковата молба в Софийския градски съд бившият председател на ДПС посочи публичния интерес. Освен това според него "трябва да е ясно, че има конституционни и законови граници, които никой не може да прескача". "Божидар Димитров далеч не е по-голям патриот от мен", отсече депутатът от турски етнически произход.

Той направи изявлението на пресконференция на ДОСТ, който отново бе посветена на темата за отказа за регистрация на политическата партия и обжалването на Местан.

"Решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ в регистъра на българските партии към СГС, представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани", посочи и днес лидерът на новата етническа партия, цитиран от БГНЕС.

"Доколкото съдията извежда като основен мотив абревиатурата на партията, която според него образува чужда дума, както и преобладаващия брой членове от един етнос на новата партия, то това ограничение на конституционното право на свободно сдружаване придобива още по-грозни измерения на дискриминация на етническа основа”, каза той.

Според него решението на СГС поставя глобалния въпрос за характера на България като демократична, правова държава, в която Конституцията, законите и правилата би трябвало да са общовалидни.

"Името на ДОСТ ли единствено представя чужда дума в българския език, достатъчно други абревиатури на други партии образуват чужди думи. Има ли езици второ качество, има ли етноси второ качество, защото, когато името на партията е от немска или италианска дума - няма проблем. Когато абревиатурата на една партия образува турска дума – има проблем. Турският език второ качество ли е?”, запита Местан.

"Ще се противопоставим с всички легитимни средства на опитите езикът, на който е проговорил, който и да е български гражданин – турски, цигански, арменски, да не се обижда по този начин. Ще бъдем още по-нетърпими към опитите, които идват от отделни лица или институции. Турците в България не са хора второ качество и няма да допуснем второ отношение, ще се противопоставим решително”, закани се той.

Големият въпрос сега е: "Какво, ако няма регистрация на ДОСТ? Законодателят е казал, че волята на 2500 души е достатъчна за образуване на партия, защото се смята, че това е критичната маса обща воля, която позволява учредяването на партия. При нас членовете са над 15 000, т.е. 6-7 пъти повече от изискуемия брой членове по закон. Ако тази партия не се регистрира, какво ще стане с тези над 15 000 членове. Те ще бъде заличени, ще бъде заличена енергията им?", възмущава се Местан.

И пита: "Какво ще стане с тази енергия?". Според него най-естественото състояние на нещата е тази енергия да се изразява и реализира в легитимни, законови рамки чрез регистрацията на политическата партия, която образуват тези над 15 000 пълноправни български граждани.

"Всичко друго е въпрос на краен национализъм, тържество на онези сили, които и без това се обърнаха към съда с призив, независимо дали партията покрива законовите изисквания или не - да не се допусне регистрацията”, заяви лидерът на ДОСТ.

Той е категоричен, че партията не е етническа, което личало от устава, целите, членската маса и растящ интерес от много авторитетни български граждани, които заради ясния профил на новия политически субект-европейски, натовски и антиолигархичен, заявяват желание за членство.

"Имаме амбицията да работим за най-добрия интерес за България, но нямаме амбиция всички български граждани да споделят платформата ни. Едно е да защитаваш правата на лицата, които са от етнически и религиозните малцинства, съвсем второ е да бъдеш етническа партия. Надявам се, че съдът ще разбере това", заключи Местан.

Водещи

Най-четени