Местан ще заведе дело срещу България в Страсбург 29.03 | 09:56

ДОСТ обвинява държавата в нарушени граждански права на турските изселници

От iNews.bg

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради блокадата на българо-турската границ. Това обяви самият председател на партията, която въпреки сериозната финансова и логистична подкрепа на турската държава, не успя да премине 4-процентората бариера, за да влезе в парламента. Местан обвинява държавата, че е позволила на Обединените патриоти да попречат на хиляди български граждани на границата да участват във вота, а също и заради изискването към изселниците ни в Турция да попълват декларация на български в избирателните комисии в Турция преди да пуснат бюлетината си.

Според него това е нарушение на Конституцията и точно заради това партията му искала и касиране на изборите. Местан уточни, че декларацията за оспорването на резултатите е била подготвена още преди края на изборния ден и е нямало никакво значение колко процента ще получи ДОСТ.

"Попълването на името изисква писмен ценз. Дали мога да пиша или не, не ми пречи да избирам за кого да гласувам. Това напомня действията на нацистите срещу евреите", добави Местан.

Той заяви още, че ще сезира всички възможни институции за нарушените изборни права на българските граждани, живеещи в Турция. Сред тях Местан посочи дори и НАТО. Освен това мислел да съди и всеки, който казвал, че той и партията му са продукт на Турция.

Бившият председател на ДПС, изгонен от Ахмед Доган преди година заради тесните връзки с Анкара, подчерта, че вотът в южната ни съседка за пръв път бил диференциран, тъй като се е появила алтернатива на ДПС. Според него монополът на Движението за права и свободи е бил разбит и "изборът на турците и мюсюлманите в България се е нормализирал".

"ДПС не е желан партньор не само от Турция, но и от всички страни, които искат да видят България като некорумпирана държава, без олигархия", заключи Местан.

Водещи

Най-четени