Мигрантите у нас продължават да намаляват 19.04 | 15:45

Броят им обаче спада, защото бягат незаконно към Западна Европа

От iNews.bg

Броят на мигрантите в България, поне тези, за които знаят властите, продължава да намалява. След като от началото на тази година започна да се наблюдава такава тенденция, тя продължава и в момента. Това показват последните данни на МВР за пребиваващите у нас без да имат такова право чужди граждани. От началото 1 януари до средата на април в България са установени 790 незаконно пребиваващи чужденци. За същия период от страната са били изведени 847 такива лица.

Броят на настанените в центровете на Държавна агенция за бежанците също продължава да намалява. Към момента 2400 бежанци се намират в тях, което представлява 46% от капацитета им. В същото време 61% е заетостта на центровете от "затворен тип”. Там се намират 569 лица, предаде БГНЕС. 440 чужди граждани със статут на бежанци пък се намират на външни адреси.

Това означава, че към момента в България има по-малко от 4000 мигранти. Спадът се дължи основно на възможността, която незаконно пребиваващите са използвали да преминат нелегално в страни от Западна Европа. От началото на годината на българо-сръбската граница са заловени над 1500 мигранти, които са опитвали да напуснат страната ни. Най-много незаконно пребиваващи лица у нас има от Афганистан и Пакистан.

Водещи

Най-четени