Мигранти влизат „на парад“ от Турция срещу 100-200 евро 05.10 | 10:35

Началниците пък взимали по 10 бона, за да прекарват цели ТИР-ове с бежанци

От iNews.bg

Мигранти влизат като на парад от Турция в България. За целта обаче е необходимо граничарите да получат "полагащото им се". За да си затворят очите, полицаите, които охраняват браздата, взимат по 100-200 евро за всеки прекаран от каналджиите чужденец. Така и трафикантите, и бежанците, преминават границата необезпокоявани от органите на реда, които би трябвало да ги спират. Това разказва пред бТВ човек, който от дълго време се занимава с този "бизнес".

Според думите му не всички охраняващи границата са корумпирани. Но благодарение на някои от тях каналджийството процъфтява. Често се случвало дори тези граничари да се виждат с трафикантите на мигранти на кафе или извън населеното място, за да се уговорят как да бъде прекарана поредната група.

След като получат парите си, граничните полицаи знаели точно какъв ще бъде маршрута на каналджиите и техните "клиенти", поради което местели поста си на друго място, за да не видят преминаването през границата. За да бъде вкаран в схемата обаче всеки граничен полицай бил предварително проучван, за да се разбере може ли да свърши "работа". Така по веригата се вербували все повече граничари, като някои от тях искали и бонуси. Ако работата свърши добре, един граничар може да препоръча друг свой колега на каналджиите.

Най-платени в схемата били не редовите граничари, а техните началници, твърди каналджията. Парите получавали предварително – около 10 хил. евро на човек. Шефовете действали повече с групи мигранти от "организираната престъпност” от вътрешността на Сирия, Иран, Ирак и др. Такива хора се прекарвали с цели камиони под протекцията на началниците. В тази схема никой не се интересува кой точно влиза в страната ни. Голяма част били групи от мъже, жени и деца, но имало и изключения. Пътували млади мъже, всеки с по 2-3 телефона и пари. Каналджията разказва и за случаи, в които полицаите прибирали багажа на бежанците и ги връщали обратно в Турция без пари и вещи. Същото правели и т.нар. "доброволни отряди”.

Заради парите и липсата на адекватни наказания бизнесът с мигранти процъфтявал. В същото време, според официалната информация, нелегално преминаващите преминаващите българо-турската граница са драстично по-малко спрямо миналата година. Което обаче май не е точно така.

Оказва се също така, че корупционният потенциал се виждал още при кандидатстването на хора за работа в "Гранична полиция". Това стана ясно от думите на бившия началник на службата ген. Валери Григоров. "По мое време в дирекцията имаше звено от психолози, които правеха анализ и оценка на всеки един кандидат, преди да заеме определена длъжност, за неговата корумпируемост. Около 20% от кандидатите отпадаха само по този критерии”, разказа той пред бТВ.

По думите му всяка една система, за да има завършен вид, трябва да изгради механизми и инструменти, с които да влияе на процесите вътре в нея. "В МВР изградиха вътрешна сигурност, която обаче се възприема като враждебен елемент и тя не може да проникне и достигне до процесите вътре в структурите”, допълни Григоров.

Според него ако има механизъм за кадрово развитие в системата МВР подкупването на гранични полицаи няма да бъде възможно. "Това, че тези хора се продават, не е допустимо, но е плод на системата, която няма механизъм за вътрешен контрол”, категоричен е Григоров.

По повод оградата по границата ни с Турция той коментира, че това е изключително остарял и старомоден начин за защита. По думите му до момента са платени около 200 млн. лв. за изграждането на съоръжението. "Това е цена, която е платил българският данъкоплатец. Това, че даваш едни пари, трябва да очакваш конкретен резултат”, допълни Григоров.

Водещи

Най-четени