Миков: Концентрацията върху главен път Е-79 може да ни донесе само облаги 06.07 | 15:50

Участъкът Видин-София е важен за страната

От Теодора Кокаланова

"Когато на ден през "Дунав мост" 2 влизат средно по 30-40 хиляди автомобила, държавата трябва да се концентрира спешно върху главния път Е-79 или Европейски коридор номер 4, в участъка от Видин до София, за да се възползва от геостратегическото си положение", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков при откриването на обходния път на Враца.

Той допълни, че това е първостепенен приоритет, върху който трябва да положат усилия както днешното правителство, така и следващите. Михаил Миков посочи, че изграждането на обходния път на Враца е първата стъпка, продължава изграждането на обходния път на Монтана, а през следващите дни трябва да започне строителството на обхода Димово-Ружинци.

"Дунав мост" 2 се превърна в едно изключително важно съоръжение за България, което поставя по друг начин геостратегическото място на България на Балканите и връзките между Гърция, Турция и Европа. Затова днешното и всяко следващо правителство трябва да положат усилия за подобряване на пътната инфраструктура в участъка София-Видин", допълни Миков.

"За съжаление тесните участъци по път Е-79 в Северозападна България са много", коментира Миков и допълни, че магистралите в Южна България са отнели възможностите проблемите да бъдат решени по време на строителството на "Дунав мост" 2 и сега темпово трябва да се концентрират инвестициите тук.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, председателят на УС на агенцията "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков, областният управител на Враца Венцислав Василев и кметът на общината Николай Иванов откриха обходния път на града.

Новото съоръжение е с дължина 6817 м, а инвестицията в него е 14,6 милиона лева. На пътя, който е част от трасето на път Е-79, са изградени пътен възел с подлез, кръгово кръстовище и железопътен прелез, и други съоръжения. Строителните дейности са извършени за около година и половина с финансовата подкрепа на оперативната програма "Транспорт".

Стефан Чайков посочи, че е отворена процедурата за избор на изпълнители на изграждането на четирилентов път Ботевград-Мездра, като проектът е разделен на два лота, предаде БТА. Общата стойност на строителството е 250 милиона лева, а проектът е включен в титулния списък на програмата "Транспорт" за следващия програмен период.

"Ако до края на годината бъде избран изпълнител, строителството ще започне през следващата година и ще продължи до края на 2017 г. Предстои да бъде открита и процедура за идеен проект за скоростен път с четири ленти от Монтана до Видин", допълни Стефан Чайков. 

Водещи

Най-четени