Мила родна картинка: Освободиха под гаранция от 5000 лв. дрогиран шофьор, който смаза жена 18.09 | 11:31

Инцидентът стана на 12 юни т.г. и е поредният случай, при който дрогиран шофьор, при това с повече от 1 наркотично вещество в кръвта, блъска брутално човек на пътя

От iNews.bg

24-годишният Виктор Делигълъбов, който дрогиран на 2 пъти прегази служителка на "синя зона" в Самоков, беше пуснат под гаранция от 5 000 лева. Това решиха съдиите от Софийския апелативен съд (САС) Пламен Дацов, Десислав Любомиров и Атанаска Китипова, пише "Правен свят". 

Инцидентът стана на 12 юни т.г. и е поредният случай, при който дрогиран шофьор, при това с повече от 1 наркотично вещество в кръвта, блъска брутално човек на пътя. Въпросните инциденти през последните години станаха почти "ежедневие", пише lupa.bg.

В случая, Делигълъбов шофирал автомобила си назад, без да се е убедил, че пътят зад него е свободен и няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението. След като веднъж премазал служителката на "синята зона", но не разбрал, я ударил втори път, след което избягал от местопроизшествието. Пострадалата по чудо е останала жива и вече е изписана от болницата.

След бързи оперативно-издирвателни действия джипът бил установен, а избягалият шофьор - задържан. При направения тест за употреба на наркотици в пробата на 24-годишния Виктор Делигълъбов било отчетено наличие на кокаин и марихуана.

Припомняме, че през април т.г. журналистът Милен Цветков бе убит на пътя също от дрогиран младеж, в чийто организъм беше открит коктейл от четири вида вещества – кокаин, амфетамини, канабис и лексотан. Малко след случая и именно заради зачестилите случаи на подобни инциденти главният прокурор Иван Гешев предложи сериозно поправки в Наказателния кодекс (НК), с които да бъдат завишени наказанията за дрогирани шофьори. Гешев предложи конкретно - до 20 години или доживотен затвор за пияни и дрогирани водачи, такива без книжка или превишили скоростта с над 50 км/ч, вследствие на което са убили човек на пътя. Главният прокурор настоява, в тези случаи, в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му. Нещо повече, предложенията на главния прокурор предвиждат отнемане на моторното превозно средство във всеки случай на управление на над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотични вещества.

Пет месеца след смъртта на Милен Цветков и направените от Гешев предложения – законодателството не е променено, а няма и никакви индикации, че скоро подобни проблеми ще бъдат на дневен ред на вниманието на депутатите.

Водещи

Най-четени