Минималната заплата стига до 380 лв. от 1 юли 03.06 | 17:20

Трудовото възнаграждение ще се увеличи на 2 пъти през 2015 г.

От iNews.bg

Кабинетът взе потвърди решението си от края на миналата година за нарастване на минималната работна заплата с 20 лв. до 360 лв. от 1 януари 2015 г. и до 380 лв. от 1 юли същата година. В официално съобщение от Министерски съвет (МС) посочват, че с новото постановление, одобрено днес (3 юни), се отговаря на мотивите на Върховния административен съд за отмяна на това решение от края на 2014 г.

Миналия месец от ВАС отмениха решението на правителството за нарастване на минималната работна заплата от началото и още веднъж в средата на годината. По-рано от работодателски организации в страната, включващи Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП), подадоха иск срещу постановлението на кабинета.

Техният мотив беше, че правителството е взело решение за размера на минималната работна заплата, без да проведе задължителната по закон консултация с Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Поради тази причина миналата седмица беше свикано заседание на Тристранката. След него вицепрезидентът и министър на социалната политика Ивайло Калфин обяви, работодателите и синдикатите не са се разбрали по отношение на увеличението на минималното трудово възнаграждение. Представителите на бизнеса у нас са против нарастването с 20 лв. от 1 юли.

 

Водещи

Най-четени