Михов: Можем и сме длъжни сами да охраняваме въздушното пространство 02.10 | 12:56

„В действителност България е в състояние да стабилизира военно-въздушните си сили“, смята генералът

От iNews.bg

В действителност България е в състояние да стабилизира военно-въздушните си сили и противовъздушната си отбрана и да продължи участието си в интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана самостоятелно. Разбира се, че трябват много сили и средства и ако трябва и политически компромиси, за да се поддържа сегашната ни авиация. Трябва ускорено да пристъпим към закупуването на нов самолет. И всичко това обезпечава въпроса можем ли самостоятелно. Можем и сме длъжни да го направим. Някои политици твърдят, че не можем. Аз смятам, че това са анонси да отидем към ликвидирането на авиацията ни, от което се страхувам. Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ПГ на АБВ ген. Михо Михов.

Той отбеляза, че през последните дни имаше ескалация на събития, които имат отношение към състояние то и бъдещето на Българската армия. Има доклад на НАТО в който се посочва,че държавата ни е консуматор, а не източник на сигурност и оценките за отбранителните ни планове са безкрайно отрицателни. Правителството се опита да подобри оценките за България в този план като прие програмата за развитието на отбранителните способности на въоръжените ни сили. Тя е амбициозна и протяжна във времето с параметри до 2024 година. Има и трети балансиран документ за степента на изпълнението на политиките и отбранителните програми на МО за първото шестмесечие. "Тези три документа дават основание да се обърне внимание на състоянието на армията ни и сигналът на генерал Радев е сигнал за потъването не само на авиацията ни, но и на българската армия, казано в кавички", смята той.

"Трябва да подпомогнем с всички усилия, за да издигнем авторитета на българските военни. Опираме до разговорите що е това политика в сектора за сигурност и отбрана и що е това военно-техническо сътрудничество. Не бива да ги съизмерваме и съпоставяме едно към едно. Членове сме на два съюза - мощни и отговорни. От тях трябва да търсим подкрепа, за да усилим източния фланг на НАТО в охраната на въздушното пространство. Усилването обаче не може да става само със съвместни действия без да стабилизираме собствения си национален потенциал, който да бъде фактор в една кризисна обстановка. Тези допълнителни 80 милиона за които се говори, преди това изтече информация, че новия бюджет за армията ще бъде увеличен със 150 милиона, явно че ние започваме вече да говорим за строителството на новия военен бюджет и това е добре", посочи той.

Ген. Михов коментира и вариантите Българската авиация да се поддържа технически от полската държава.

"Ние имаме дългогодишни традиции с полската страна. Там са се обучавали и наши инженери. Въпросът е до колко е безопасно по отношение на лицензирането и до колко системно полската промишленост ще бъде поддържана с резервни части. Не възразявам да се обвързваме с Полша, но ако цената е загуба на авиацията ни поради несработване на договорите? Не бива така лесно да се демонстрира и скъсването с руския военно-промишлен комплекс поради факта, че ние сме дългогодишни съюзници на НАТО. Ама днес ли се сетихме? Откога ние пледираме за нов самолет? Давайсет години говорим за него", посочи той, цитиран от "Фокус".

Водещи

Най-четени