Младежи от Дом за хора с увреждания в болница с хранително отравяне 20.06 | 19:06

Шестимата са на възраст между 18 и 20 години

От iNews.bg

Шестима младежи от Центъра за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания "Любов” в Русе са постъпили в болница със симптоми на хранително отравяне, предаде БГНЕС.

Все още не е ясно какво е причинило състоянието на пострадалите, казаха от болницата. От общината са разпоредили проверка по случая.

Преди обед от институцията е бил подаден сигнал до "Спешна помощ”, че 14 младежи на възраст между 18 и 20 години повръщат и са с разстройство. Те са били прегледани на място от лекарите, като петима от младежите, които са били в по-тежко състояние, са откарани с три линейки в болницата. Те са били настанени в инфекциозно отделение, а в късния следобед е там е постъпил още един младеж.

"Получили са неразположение малко след закуска, след което е последвало повръщане. Те вземат различни медикаменти за заболяванията си и затова веднага уведомихме както личния им лекар, така и Спешна помощ. Предвид медикаментите, които приемат, това ги прави по-податливи на обезводняване, на падане на хемоглобин и е добре да бъдат под лекарско наблюдение", обясни Елена Петкова, програмен директор на сдружение "Еквилибриум", което е доставчик на услугата.

На място са били изпратени екипи от РЗИ и Областната дирекция по безопасност на храните, които да установят причините и дали става дума за хранително натравяне. Центърът има собствена кухня, а не ползва кетъринг. На проверка е изпратен и екип от общината. Не се изключва и вариант за летен вирус.

Водещи

Най-четени