Момчето и майката му, намерени мъртви край Провадия, може да са убити 09.01 | 21:58

Особено мистериозна е смъртта на майката

От Филипа Тодева

36-годишната Лидия Георгиева от Перник и 7-годишния й син може да са били убити.

Все повече съмнения за насилствена смърт витаят около кончината на майката и сина й син на релсите между с. Житница и Провадия, пише в. "24 часа". От окръжната прокуратура и полицията във Варна казват само, че е открито тялото на дете, което е блъснато от бързия влак Варна - Пловдив около полунощ в сряда.

Съобщиха още, че на 1,5 км от мястото, където детето е загинало, е открито и тялото на майка му. То било в храстите зад чакъления насип край т.нар. солна гара.

Лидия Георгиева е била обявена за издирване на 6 януари от нейни близки. Жената е страдала от психическо заболяване, синът обаче е бил здрав.

Първоначално се говореше, че Лидия е имала билет за влака от София до Варна. Вчера стана ясно, че жената е купила и билет от Варна за София. Засега разследващите не потвърждават това.

"Когато съобщиха за убито от влака дете, селото настръхна. Започнах издирване сред ромското население. Още повече, че старец и дете от съседното с. Бозвелийско са дошли на гости при роднини. После мъжът си тръгнал с каруцата си доста почерпен и минал през жп прелеза, недалече от катастрофата.

Обадих се на кмета на Бозвелийско Живко Панев и той каза, че двамата са си у дома. Започнахме да издирваме дали има изчезнало дете в съседните села, в дома в Бързица и в дома в Кривня, но всичко беше наред”, разказа вчера кметицата на Житница Теменужка Ненчева.`

Тя обаче забелязала, че на снимката на детето, която полицията  дала за разпознаване, кубинките му били чисти. Момчето било босо, защото вероятно обувките му са изхвърчали от сблъсъка с влака. Иначе било добре облечено. На едната страна на лицето личала следа от удара на машината.

"Вероятно се е надявало да спре машината, но водачът  в последния момент разбрал какво се случва. Дете на 7 г. няма как да оцелее в студената и мрачна нощ, сред воя на чакалите, които постоянно чуваме в селото”, заключи Ненчева.

Влакът за Пловдив, който е блъснал момчето, е бил отклонен от маршрута си пред Синдел за Южна България заради ремонти в Карнобат. Едва ли това обаче е причината детето да се озове в полунощ и сам в тъмницата. Ако то и майка му са взели бързия влак от Варна за Пловдив вечерта, в 23:20 ч е трябвало да бъдат в Провадия.

Твърди се, че майката е скочила и че детето е слязло на гарата в Провадия и е тръгнало по релсите да я търси. Няма как за 40 минути обаче да мине в мрака 4-километровото разстояние и да стигне 1,5 км назад от мястото, където маката бе открита мъртва. Никой от служителите на гарата в Провадия не го е забелязал.

Голяма загадка остава и от какво точно е починала Лидия. Първоначалната версия, че е блъсната от друг влак, не бе потвърдена. Възможно е скокът  да е бил самоубийствен и тя да е взела детето със себе си. Навярно е омекотила удара, но изглежда невероятно детето да остави мъртвата си майка и да тръгне да търси път през полето.

Селяни от Житница, присъствали на изваждането на тялото на жената, се кълнат, че не е било увредено.

Водещи

Най-четени