Мораториумът за продажбата на земя на дневен ред в парламента 22.10 | 14:13

Предложението на "Атака" не мина от първия път, но при повторно гласуване бе прието

От Ивелина Георгиева

Цената на земята у нас е ниска, но въпреки това чужденците не се интересуват от нея, защото не е окрупнена. Това стана ясно при обсъждането на предложения от партия "Атака" мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя у нас до 1.01.2020 г. Предложението на националистите не мина от първия път, но при повторно гласуване бе прието.

По думите на лидера на "Атака" земеделската земя у нас е една от най-евтините в ЕС и струва 220 евро за декар. Земеделската земя у нас е десет пъти по-евтина от средноевропейската цена, на която се продава земята в други страни членки от ЕС, посочи лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Сидеров даде пример с други държави от ЕС като Холандия, където цената е 2390 евро, в Белгия – 1705 евро за декар, в Гърция – 1250, и в Ирландия – 2400 евро.

Сидеров заяви още, че 37 млн. декара е обработваемата земя в страната ни, а по пазарни цени тя е над 16 млрд. лева.

Атакистът призова да не се разпродава на безценица "последният неразграбен ценен български актив". Според депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева трябва да се направи всичко възможно да се удължи срокът за забрана за продажба на земеделска земя на чужденци.

По думите ѝ отпадането на забраната ще постави българските земеделски производители да избират – дали да дават рента, или да намаляват обработваемата площ.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов бе на противоположно мнение. Според него мораториумът е неизпълним, защото цели да възложи на правителството действия, с което да се иска предоговаряне с ЕС. По думите му дори правителството да започне преговори с ЕК до края на годината, то няма да може нищо да постигне.

Стоилов поиска сметка от народните представители от ГЕРБ, като попита къде са били, когато са се създали законодателни предпоставки за раздробяване на българската земя. Според него трябва да се предприемат стъпки към подобряване на българското земеделие.

Водещи

Най-четени