Мутафчийски разкри колко години от живота съкращава коронавирусът 28.05 | 10:30

Българска делегация от ВМА е била на посещение в университетска болница "Сан Матео" в Италия, която се намира на 20 километра от Милано и е попила безценен опит

От iNews.bg

Българска делегация от ВМА е била на посещение в университетска болница "Сан Матео" в Италия, която се намира на 20 километра от Милано. Това заяви шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. 

Той поясни, че първият, който е презентирал опит в COVID-19, е бил шефът на спешното звено.  Шефът на ВМА подчерта, че лекарите в Италия наблюдават кожни промени в преболедувалите К-19 месец след излекуването. Те са установили, че аносмията също е един често срещан симптом на коронавируса.

Доказано е и засягането на миокарда чрез биопсия на сърце - процедура, която у нас не е правена.  По думите на Мутафчийски се оказва, че засягането на кръвоносните съдове е такова, че може да предизвика инфаркт и именно коронавирусът причинява смъртта, защото руши сърдечната функция, предизвиквайки инфаркт и други летални промени. 

"COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, починали от К-19 и 11 години при жените, сочи изследване на шотландски учени", натърти още шефът на ВМА. 

"Лекарите в Италия не използват хидроксихлороквин в последно време, но използват антибиотици в същите комбинации, каквито използваме тук. На Ботуша залагат на прясно замразена плазма от излекувани пациенти, която се взима максимум до месец след излекуването. В "Сан Матео" съхраняват над 5000 бройки от такава плазма, за да са подготвени при втора вълна на масово заразяване", обясни шефът на щаба.

Водещи

Най-четени