НЕК не приема цена на АЕЦ „Белене“ от 6.3 млрд.евро 11.12 | 11:18

Ако оскъпяването се изчисли спрямо българската инфлация, то ще бъде с 1.48 млрд. евро

От Елена Коцева

Националната електрическа компания (НЕК) ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Това ще е позицията на българската страна като отговор на предложената от "Атомстройекспорт" цена от 6.3 млрд евро.

Следващата седмица се очаква в България да пристигнат финансови специалисти на "Атомстройекспорт", с които НЕК да води разговори за цената на АЕЦ "Белене" и ескалационния индекс.

Цената от 6.3 млрд евро, която е и записана в меморандума от миналата седмица, е с 2.4 млрд. евро по-висока от първоначално уговорената стойност на проекта и оскъпяването идва от ескалационния индекс, пресметнат спрямо руската инфлация.

Според изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов това е прекалено висока цена и българската страна няма да я приеме.

Първанов заяви, че оскъпяването на проекта може да бъде минимално с 480 млн. евро, ако се направят изчисления по отделни дейности.

Ако оскъпяването заради забавянето на строежа се изчисли спрямо българската инфлация, то ще бъде с 1.48 млрд. евро, обясни директорът.

Той припомни, че Русия е предложила заем от 2 млрд. евро за изграждането на ядрената централа, но НЕК няма да приеме такова финансиране, докато не бъдат изяснени въпросите около цената на проекта.

На пресконференцията на НЕК стана ясно още, че в началото на годината всички забележки на Агенцията за ядрено регулиране по техническия проект на АЕЦ "Белене" ще бъдат отстранени.

През следващата година ще трябва да се инвестират 7 млн. евро за запечатване на площадката и още 20 млн. евро за изливане на противоземетръсни пилони, за да бъде запазена баластовата възглавница на площадката.
Тези две операции ще бъдат направени след приключване на зимния сезон, защото иначе се рискува да се загубят още повече средства от увреждане на съществуващите съоръжения.

Водещи

Най-четени