Наводнени са десетки домове и площи земеделска земя във Видинско 23.04 | 11:03

Най-тежко е положението в общините Чупрене и Брегово

От Филипа Тодева

Силните наводнения във Видинско са причинили щети на десетки домове. Най-тежко е положението в общините Чупрене и Брегово. Според кмета на Чупрене Ваньо Костин, само в тази община наводнените къщи са повече от 150.

След направения оглед е установено, че 18 моста с различна конструкция са разрушени в общината, голяма част от четвъртокласната пътна мрежа, а 3 улици са напълно унищожени в селата Горни и Долни Лом и в Чупрене. Очаква се днес комисия от представители на държавни и общински институции да установи пълния размер на щетите, уточни Костин, цитиран от БТА.

В община Брегово има залети приблизително 4000 декара със земеделски земи, след като река Тимок покачи рязко нивото си и водата проби през защитните саваци. Голяма част от тези земи са засадени със земеделска продукция, която сега ще бъде унищожена, след като е останала под водата, съобщи кметът на общината Милчо Лалов.

Проблемът сега е, че тези места стават огнища на комари и други насекоми, а в общинския бюджет няма заложени целеви средства за третирането на тези площи. Освен това в горските масиви на общината отново са се появили гъсеници, които през миналата година нанесоха огромни поражения на горите на общината, каза Лалов.

Водещи

Най-четени