Над 115 бона намерени у арестуваните за търговия с книжки 08.06 | 18:09

Между 50 и 100 лева струвало да си вземеш кормуването, когато не можеш да караш

От iNews.bg

Над 115 хил. лева са били открити в рамките на обиските, направени в рамките на започналата снощи спецоперация срещу продажбата на шофьорски книжки. Не е изключено обаче да бъдат намерени още пари. Това стана ясно от думите на говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

На специална пресконференция те съобщиха, че акцията е проведена по образувано досъдебно производство, ръководено от Специализираната прокуратура. В хода на проведените действия от вчера до този момент са задържани 12 служители на областен отдел към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и двама собственици на автошколи. Операцията е реализирана след получен на 14 май сигнал за корупционна схема в ИААА и проведена разработка на ГДБОП, в рамките на която е изяснено, че в Агенцията действа организирана престъпна група, създадена с користна цел и извършваща престъпления по служба и пасивен и активен подкуп.

Румяна Арнаудова съобщи и механизма, по който са извършвани тези престъпления – служители, които осъществяват действия по провеждане на изпити на кандидати за шофьори, в съучастие и с помощта на собственици на автошколи, ежедневно предоставят парични средства на ръководителя си, за да могат да се приемат за достоверни данните, които се вписват от проведените изпити за преминаването на кандидатите във втората фаза, т.нар. "кормуване". В хода на разследването е установено, че в деня, в който бивали определени предварително дати за провеждане на изпити, се е теглeл жребий между изпитващите служители и всеки от тях получавал данните за броя на лицата и съответната автошкола, която в същия ден ще проведе изпита. Според информацията, събрана до момента, тези суми били давани от онези кандидати, които не притежавали в достатъчна степен знания и способност за управляване на МПС.

Иван Гешев уточни, че жребият е бил манипулиран, за да може конкретният изпитващ инспектор да сe падне за точно определени автошколи. Корупционните схеми са били с малки суми – от 50 до 100 лева, но редовни. По този начин се е генерирала доста голяма сума на годишна база.

При извършените над 36 претърсвания на адреси и обиски на лица, са открити парични средства в различни валути в размер на повече от 115 хиляди лева, като претърсванията и изземванията продължават и в момента, така че сумата, генерирана от престъпната дейност на групата, може да се увеличи. Гешев допълни, че групата се разследва за период от януари 2016 г. до момента на задържането. Той акцентира и върху факта, че с тези си действия, задържаните държавни служители са застрашавали сигурността на останалите участници в пътното движение, защото "така на пътя попадат хора, които нямат умения да шофират моторни превозни средства". "В този смисъл подобно престъпление е от категорията на значимите и подходихме внимателно при събирането на доказателствата", коментира още административният ръководител на Специализираната прокуратура.

Случаят е показателен, защото поведението на пътя е в пряка зависимост от подготовката на водачите, допълни и главен комисар Ивайло Спиридонов. Той посочи, че резултатите от проведената операция са още едно доказателство за постигнатото изключително добро планиране и синхрон между ГДБОП и Специализираната прокуратура. Директорът на ГДБОП подчерта и активната помощ, оказана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в хода на операцията. Очаква се, че до края на срока на полицейското задържане прокуратурата да прецени на кои от лицата ще бъде повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група.

Водещи

Най-четени