Над 2500 дка е площта на пожара край Хасково 31.07 | 09:26

Горят широколистна гора, сухи треви и храсти

От Андриян Георгиев

Над 2 500 декара вече е площта на разразилия се вчера (30 юли) пожар край хасковските села Брягово, Родопи и Любеново, съобщи шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. 

Горят широколистна гора, сухи треви и храсти. Повече от 250 души се борят със стихията - пожарникари, горски стражари, военни и доброволци.

"От три страни пожарът е локализиран, остава Брягово и Любеново - фронт от 7–8 км. На място са повече от 20 пожарни автомобила и около 200 пожарникари. Надявам се, че до следобед двете групи, тръгнали от двете страни, ще се срещнат и ако се запази тази обстановка без силен вятър можем да разчитаме да го овладеем”, обясни Николов, цитиран от агенция "Фокус".

"Непосредствена опасност за населението няма. Преди 12 години на същото място имаше голям пожар, който доста уплаши хората, имаше и пострадали къщи и това е причината тази нощ хората да са доста притеснени и да изкарат будни цялата нощ”, каза комисар Николай Николов. 

Оперативният център при кризисния щаб на област Стара Загора е готов да включи при необходимост специализирана техника и човешки ресурс за овладяване на пожара.

До този момент за направа на просеки е изпратена тежка верижна машина от "ТЕЦ Марица изток” 2, има готовност да се изпратят булдозери и от "Мини Марица изток”. 

Пожарът избухна вчера следобед между Брягово и близкото село Родопи. Според огнеборците възможните причини за пожара са човешка небрежност или напечена от слънцето стъклена бутилка. 

Водещи

Най-четени