Над 300 китайски делегации огледали България за потенциални инвестиции 13.05 | 16:47

Йотова и новият посланик на Пекин обсъдиха двустранното ни сътрудничество

От iNews.bg

Двустранното сътрудничество и възможностите за неговото задълбочаване обсъдиха на среща на "Дондуков" 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият посланик на Китайската народна република в България Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн. По време на разговора бяха изтъкнати стабилните двустранни контакти, градени на основата на взаимно уважение и подкрепа. Тази година България и Китай отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите си отношения.

Китайската държава високо цени ролята на България във формата "16+1", както и в отношенията Европейски съюз – Китай. Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че в следващия мандат на европейските институции диалогът ЕС – Китай ще бъде по-ефективен.

На срещата бяха обсъдени перспективите пред китайските инвестиции в България. Посланик Дун Сяодзюн отбеляза засиления интерес на китайски компании към нашата страна, която през изминалата година е била посетена от над 300 бизнес делегации. Общо бе мнението, че е необходим стимул за постигането на реални резултати.

"България разполага с много уникални  продукти като розовото масло и вината. Българското кисело мляко е много популярно в Китай. Има перспективи за увеличаване на българския износ", посочи китайският посланик.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна значението на културната дипломация в двустранните отношения и необходимостта от задълбочаване на културния обмен. Дун Сяодзюн благодари за подкрепата на българската страна за успешното функциониране на Институт "Конфуций" и сподели впечатлението си от големия интерес на българите към изучаването на китайски език.

Водещи

Най-четени