Над 630 пожара у нас за последните три денонощия 07.08 | 13:35

Жегите и сушата правят риска от възникване на нови много сериозен

От iNews.bg

Само за последните три денонощия в страната са локализирани и ликвидирани над 630 пожара. Основната част от тях - в над 80% от случаите, те са в полски и горски територии, както и в стърнища. При пожарите няма загинали и пострадали хора, съобщиха от МВР.

В същото време продължават да са налице са всички предпоставки и висока вероятност за възникване на сериозни полски и горски пожари на територията на страната. Според прогнозите на НИМХ-БАН за днес е обявен оранжев код за пожароопасност.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” призовават да не се използва открит огън за почистване на суха тревна растителност. Експертите съветват при използването на огън за битови нужди да бъдат предприети всички превантивни действия и пожаробезопасни изисквания – начин на изграждане на огнището, обезопасяването му, подготовка на уреди и материали за първоначално пожарогасене и най-вече съобразяване с метеорологичните условия.

Пожарът, който възникна между бургаските села Изворище, Миролюбово и Банево е потушен. Огнената стихия изпепели 3000 дка. смесена гора и около 1000 дка. сухи треви и храсти. Все още в района има дежурна пожарна техника.

Продължават действията по ликвидирането на пожара в сухи треви в землището на софийските села Радуловци и Бърложница. В гасенето участват 4 пожарни екипа, а стихията е обхванала площ от около 2000 дка. суха тревна растителност.

Локализиран е пожарът в землището на град Ветрен, област Пазарджик. В гасенето през вчерашния ден участваха пет пожарни екипа и служители на местното горско стопанство. Огънят е обхванал около 2000 декара предимно сухи треви и храсти.

Водещи

Най-четени