Над 65% от българите подкрепят протестите на превозвачите срещу пакета "Макрон" 07.01 | 13:30

Недоволството е с почти еднаква подкрепа сред избирателите на ГЕРБ и БСП, както и сред негласуващите

От iNews

Протестите на превозвачите, които ще се проведат на 10 януари в Брюксел, са съпътствани от висока обществена подкрепа у нас. Това показват данните от експресно национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп”.

В отговор на въпроса "Подкрепяте ли или не протестите на превозвачите срещу новите европейски изисквания за международен транспорт (пакета "Макрон”)?”, 64.6 % от респондентите отговарят с "да”, а 7.9% - с "не”. 27.5% нямат мнение по въпроса.

Подкрепата е сравнително равномерно разпределена сред всички социално-демографски групи, като по-високи от средните стойности на подкрепа се регистрират сред мъжете, сред хората на възраст между 30 и 39 години и сред жителите на градовете извън столицата.

Протестът на превозвачите получава почти еднаква подкрепа сред избирателите на основните политически сили – ГЕРБ и БСП, както и сред негласуващите. По-високо от средното е одобрението към протеста на превозвачите сред симпатизантите на Обединените патриоти (сред 69% от тях). Без мнение по темата са по-често младите респонденти (на възраст между 18 и 29 години) и жителите на селата.

Водещи