Най-накрая спират парното и в София 24.04 | 16:55

Абонатите могат да поискат това да се случи и на по-късен етап

От Кристиан Костурков

От понеделник "Топлофикация София" започва да спира парното в столицата, съобщиха от дружеството. Това става, след като в компанията са получили прогнозата от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, че се очаква трайно затопляне и повишение на температурите. Така от дружеството са взели решение в началото на следващата седмица да пристъпят към поетапно спиране на централното отопление в София. Както обикновено то ще започне от жилищните сградим а последни без парно ще останат училищата, детските градини и болниците.

От "Топлофикация София" съобщиха още, че желаещите да продължат да се отопляват, могат да поискат това от дружеството. За целта трябва да бъде представено решение на общото събрание на сградата, с което се заявява, че обитателите й желаят отоплението на сградата да остане включено.

Спирането на парното е добра новина за редица софиянци, които от известно време се питат защо все още радиаторите им са топли и ще трябва да плащат сметки, а в другите топлофицирани градове това отдавна се случи. От "Топлофикация" обясниха, че според законовите разпоредби, компанията е задължена да предоставя на клиентите си топлинна енергия за отопление в периода 1 октомври – 30 април. Спиране на парното преди края на април пък е възможно, ако 3 последователни дни средната температура за всяко денонощие е била над 12 градуса и паралелно има прогноза за трайно затопляне на времето.

Недоволството сред част от софиянци за продължаващия отоплителен сезон въпреки пролетното време беше предизвикано и от множеството оплаквания за получени високи сметки за март. По този повод от "Топлофикация" обясниха, че времето през миналия месец е било по-студено и затова към сградите е подавана повече топлоенергия. Освен това средната температура през март 2015 г. е била значително по-ниска от тази през същия месец на 2014 г.

Редица от абонатите обаче се притесняваха дали ситуацията с високите сметки за март няма да се повтори и с фактурите за април заради продължилото подаване на парно към блоковете им.

Водещи

Най-четени