Намаляват вноската ни за бюджета на ЕС с 12 млн. евро 28.06 | 13:23

Общо на държавите от ЕС ще върнат 4.54 млрд. евро – излишъци от Бюджет 2010

От iNews.bg

Европейските депутати, участващи в комисията по бюджетна политика към Европейския парламент, одобриха връщането на 4.54 млрд. евро на страните от ЕС. Тези средства са останали от неизпъление на целите, поставени в Бюджет 2010 на общността, съобщават от парламента.

От цялата сума 2.72 млрд. евро са остатъци от програми, които е трябвало да бъдат изпълнени през финансовата 2010 година. Останалите пари са наказания, лихви от забавени плащания и остатъци от различия в лихвените нива.

От комисията препоръчват връщането на сумата на страните от ЕС. Решението за това обаче ще бъде взето по време на пленарната сесия на ЕП на 5 юли.

Комисията по бюджетна политика разпространи и списък със сумите, които трябва да бъдат възстановени на отделните държави от ЕС. За България става въпрос за 12.59 млн. евро. Тези пари ще бъдат приспаднати от вноската, която дължи страната ни за европейския бюджет през тази година. По първоначални изчисления България трябва да плати 262.4 млн. евро. С понижението сумата става 249.8 млн. евро.

Най-сериозна е сумата, която се приспада на Германия – 922 млн. евро. Страната обаче внася в бюджета на ЕС 18.3 млн. евро след като бъде приспадната разликата.

Водещи

Най-четени