Наредбата „Москов“ падна окончателно 10.10 | 14:10

Сега е моментът клиничните пътеки да се преразгледат, казват от лекарския съюз

От iNews.bg

Върховният административен съд окончателно отмени наредбата на бившия здравен министър Петър Москов, която определя пакета от здравни дейности, които Националната здравноосигурителна каса плаща. Предвид случилото се, сега е моментът клиничните пътеки да бъдат преразгледани, смята заместник-председателят на Лекарския съюз д-р Галинка Павлова. Наредбата е обявена за нищожна, защото се оказва, че е изготвена при потъпкване на закона, предаде "Дарик".

"Сега е моментът - да, много работа е - да преразгледаме клиничните пътеки, да видим кои са задължителните изследвания и дейности, които трябва да се извършат, за да се отчитат тези пътеки. Трябва да говорим за продължителността на тези пътеки, дали е тя е удачна да бъде закована на определен брой дни. А защо да не оставим това на самия лекар, който да прецени какво е състоянието на пациента, дали трябва да бъде лекуван по-дълго или като са минали пет дни, задължително да бъде изписан", каза Павлова.

Тя напомни, че родната здравна каса дължи на чужди сродни институции 250 млн. И ако това стане изискуемо в един момент, по думите й биха били поставени под заплаха, ако щете, националната сигурност и здравният фонд. Това ли трябва да бъде стремежът ни, така ли трябва да решаваме всеки поединично своя живот и реализация, попита тя.  

Водещи

Най-четени