Национален протест: Медсестри - на палатки пред МЗ 21.03 | 09:09

Искането им е за двойно заплащане

От iNews

Медицински сестри ще протестират пред Министерството на здравеопазването. Те излизат на национална демонстрация с искане за достойно заплащане.

Протестите ще се проведат на много места в страната, а пред здравното министерство ще бъде вдигнат палатков лагер. Медиците са категорични, че обещанието за по-високи заплати не е било изпълнено. Здравният министър Кирил Ананиев уверява, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона, които държавата отпусна извънредно на болниците.

"Не сме удовлетворени от срещата, която се проведе вчера. Не е изпълнено нито едно от исканията ни. Представен ни беше анализ със статистика на трудовото възнаграждение на специалистите по здравни грижи. Има липса на кадри в системата на здравеопазването”, заявяват сестрите. Медицинската сестра Лиляна Ненова обясни, че заплащането им е близко до минималното.

"Стартовата работната заплата на медиците в детско училищно здравеопазване трябва да бъде две минимални заплати. Освен това имаме искания за 10 заплати при пенсиониране. Трябва да отпадне и наредбата, която гласи, че една медицинска сестра трябва да обслужва 800 ученика. Освен това искаме да се увеличи държавният разходен стандарт за ученик", каза в ефира на "Здравей, България" Лиляна Ненова.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ също коментира протеста. "Част от исканията им са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания. Министърът предложи реалистично решение – да се направи стандарт за това според професионалната отговорност какви трябва да са нивата на заплащане на медицинските сестри. Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен”, заяви Дариткова.

"На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата. Брутните заплати в някои лечебни заведения достигат добри стойности. В голяма част от лечебните заведения от началото на годината вече са повишени заплатите на медицинските сестри. В други това предстои. Ангажиментът на министерството е да осигури повече средства за сектора, този ангажимент е изпълнен – с 30 милиона повече. Надявам се да се разсъждава реалистично”, заяви още Дариткова.

Водещи

Най-четени