Националният исторически музей с изненада за Нощта на музеите 18.05 | 12:12

Освен да разгледат експозициите, посетителите ще могат да участват и в игри с награди

От iNews.bg

Утре от 18:00 до 24:00 ч. Националният исторически музей /НИМ/ ще се включи в 14-ото издание на Европейската "Нощ на музеите". Тази година НИМ навършва 45 години и по този тържествен повод музеят за пръв път ще направи нещо безпрецедентно - ще покаже на широката аудитория как се е създавал най-големият музей в страната, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-големи постижения. Кои са били сградите, в които се е помещавал музеят, коя е била първата изложба на НИМ, кои са били първите разкопки на археолозите от музея, кои държавни глави и официални лица са записали възторжени отзиви в книгата за впечатления на НИМ, кои са били най-големите и представителни изложби на НИМ? Всичко това може да научите от изложбата "45 години НИМ"/историята на музея в плакати, снимки и каталози от изложби/.

2060351Историята на НИМ в снимки, плакати, каталози, рекламни материали и награди ще бъде представена на два етажа в сградата на музея. Втората част ще е разположена в прочутата Пленарна зала, в която на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт. Тук за пръв път чрез фото постери НИМ ще "разкаже” своята "вътрешна” история - посетителите ще могат да видят онази невидима за публиката работа на големия екип от директори, уредници, екскурзоводи и информатори, които създадоха и прославят НИМ като националната съкровищница на България. Виртуална изложба на сайта на НИМ паралелно ще разказва историята на НИМ в снимки.

Тази година мотото на Деня на музеите – 18 май, е "Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови общества”.

Програмата на събитията в "Нощта на музеите":

От 9.30 ч. до 24.00 ч. посетителите ще могат да разгледат:

- постоянната експозиция на НИМ;

- изложбата "Спасени за поколенията", посветена на седемте културно-исторически обекта на България, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

- изложбата "45 години НИМ" /историята на музея в плакати, снимки и каталози от изложби/

- изложбата "Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи - ХV–ХІХ в.". Иновативната експозиция показва нови уникални образци на християнското и народното изкуство от ХV-XIX век.

- изложбата "Златарството по българските земи - XVI-XX в." В експозицията са показани над 500 образци от най-голямата и най-представителната частна етнографска колекция, собственост на Антонио Василев, която той събира с вещина и търпение повече от 20 години.

От 9:30 до 18:00 ч.

Игра със загадки "Тайните на българската история"

Играта е от типа "търсене на съкровище", в която два отбора /от по петима души най-много/ обикалят музея и разгадават загадки. Победител е този отбор, който първи открие верните отговори. Ще има и специални награди за победителите.

От 10:00 до 20:00 ч.

Занимания на деца в ателиетата на Детския музейно- образователен център:

10:00 ч. – Рисунки с пясък – създаване на красиви картини от различни видове пясък.

12:00 ч. – "О писменехь” - изработване на инициали от картон, писане с пера и мастило.

15:00 ч. – "Старото школо”

От 18.00 ч. – 20.00 ч.

- "Керамика”- изработване на съдове от глина и глинени светилници.

- "Чудодейното измивало” – изработване на сапунчета.

- Рисунки с пясък – създаване на красиви картини от различни видове пясък.

Специална игра "Запознайте се с европейското културно наследство”

/Цена на занимание в ателие – 8 лв./

От 19:00 ч .

Концерт на музикалната група "Оратница", която смесва български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове. В композициите си "Оратница" използва инструменти от цял свят.

За първи път: На някои от експонатите на НИМ ще бъдат поставени QR кодове, с които посетителите ще могат да получават повече информация за тях.

Отново: В Нощта на музеите всички издания на НИМ ще могат да бъдат закупувани на щанда на музея с 50% намаление.

Входът на НИМ ще бъде свободен от 18:00 ч. до 24:00 ч.

От 18:00 до 23:00 часа ще има осигурен автобус до НИМ, който ще тръгва от Национална галерия - Двореца на пл.”Александър Батенберг”.

Водещи

Най-четени