Началникът на "Инфекциозни болести" към ВМА - Георги Попов, бе гост на ветеринарен форум 18.09 | 10:15

Най-уязвимата група за заразяване с лаймска болест са ветеринарните лекари. Няколко години поред има бум на кърлежи и клиниките са пълни с животни, които са обект на ухапване

От iNews.bg

В Парк хотел "Витоша” се проведе "II Ветеринарномедицински паразитологичен форум”, който се организира от д-р Евгени Евтимов (Vet Star Clinic) и д-р Георги Маринов (клиника "Свети Георги”), заедно с редица фирми - производители, вносители и дистрибутори на ветеринарномедицински продукти. Участниците във форума бяха над 85 ветеринарни лекари и студенти, които спазваха всички мерки за безопасност във връзка с COVID-19.

Специален гост-лектор беше полк. доц. д-р Георги Попов – началник на Катедра "Инфекциозни болести” и зам.-началник на ВМА. Високопоставеният гост изнесе лекция на тема: ЛАЙМСКА БОЛЕСТ.

Специални гости на събитието бяха още: проф. д-р Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ; доц. д-р Костадин Кънчев – преподавател в катедра "Инфекциозна патология, ХРКХЖП” към ЛТУ, София; доц. д-р Надя Златева – преподавател в катедра "Хирургия, рентгенология, акушерство и гинекология”, ФВМ към ЛТУ, София и доц. д-р Веселин Киров – преподавател в катедра "Животновъдни науки”, ФВМ към ЛТУ, София.

Презентации по темата бяха представени от: д-р Евгени Евтимов и д-р Георги Маринов за новостите в противопаразитните продукти; полк. доц. д-р Георги Попов за диагностиката, терапията и превенцията на Лаймската болест в България; доц. д-р Костадин Кънчев за антихелминтната резистентност при кучето и котката; д-р Радослав Веселинов и д-р Радослав Рафаилов за диагностичните паразитологични тестове, които заедно с д-р Севен Мустафа и д-р Йоан Славчев представиха интересни случаи от практиката.

Темата за лекцията на полк. доц. д-р Попов е подбрана поради факта, че най-уязвимата група за Лаймска болест са ветеринарните лекари. Както знаем, няколко години поред има бум на кърлежи и клиниките са пълни с животни, които са обект на ухапване. Правилното изваждане на кърлежите, използването на предпазни средства, както и недокосване на кърлежа са в основата на опазване от заразяване. След лекцията си, полк. доц. д-р Попов получи грамота за протегнатата ръка, чрез която се свърза хуманната и ветеринарната медицина по тази тема.

Организаторите изказаха своята благодарност и възхищение от високопрофесионалния поглед, с който беше направен паралел на концепциите, разглеждани поотделно във всяка една от двете професии. Те споделиха: "Едно, наистина значимо действие, което осмисля многобройни, бъдещи направления в полза на хората и животните. Стъпка, очертаваща концепцията за целокупност на здравеопазването и трасирането му, като следващо ниво на екзистенциалност.”

Форумът завърши с томбола, награждаване на участниците и закриване с обещание за провеждане на III ветеринарномедицински паразитологичен форум през 2021 г.

Водещи

Най-четени