На море, ама друг път! Забраниха къпането в морето в Лозенец 20.08 | 15:11

Съществува замърсяване на водите за къпане в зоната, което крие риск за здравето на къпещите се

От iNews.bg

Вероятно цяла година сте очаквали да отидете на почивка и ако сте избрали нашето Черноморие, но ви очаква неприятна изненада.

Директорът на Регионална здравна инспекция-Бургас е издал на 19 август заповед за временна забрана за къпане в зоната "Лозенец-Централен плаж", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Във връзка с постъпили сигнали и писмо на бургаския областен управител здравните инспектори са извършили двукратно извънредни пробонабирания от водите на плажа. При проведените анализи са установени отклонения по изследваните микробиологични показатели над допустимите стойности.

Резултатите показват, че съществува замърсяване на водите за къпане в зоната, което крие риск за здравето на къпещите се, предупреждават от РЗИ-Бургас. Здравните власти препоръчват на посетителите на плажа да спазват наложената забрана.

РЗИ - Бургас следи качеството на водите за къпане в зоната и при получаване на два последователни анализа на водата, съответстващи на изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане, ще отмени заповедта, казват от ведомството.

Ако се чудите какво е качеството на водите по плажовете по Черноморието ни, направете справкя с ето тези данни на РЗИ-Бургас: : http://www.rzi-burgas.com/Vodi/monitoring%20vodi.htm.

Уви, изглежда на всичките ни южни плажове, макар и 'в норма', има присъствие на колибактерии и ентерококи, или бактерии от фекални води. Какво значи това ли, значи че от някой канал в района, изтичат фекални непречистени води. Присъствието им в малки количества не е 'проблем' за здравето по нормите за качество на водите за къпане ( има такава наредбаа), но е индикация че канални непречистени води изтичат някъде наоколо в морето, въпреки наличието на пречиствателни станции, пише природозащитникът Димитър Беров във Facebook.

Плажовете, на които няма отчетено присъствие ( 15 значи 15 единици на обем вода, което е минимума, отчитан от лабораторния метод) Силистар и Иракли, Обзор, Елените, Св Влас и Сл. Бряг, Ахелой, Поморие, Крайморие, Черноморец, Дюни, .. ама за тях дълбоко се съмнявам че са коректни резултатите). На всички други , към 3.08 е имало някакво замърсяване, най-високи стойности има на плажовете на Китен, Лозенец, Ахтопол и Царево.. Царево и Лозенец имат пречистветелни станции, но явно не работят добре, завършва Беров. 

 

Водещи

Най-четени