Невиждан от години протест в цялата страна блокира ключови пътища в неделя 12.11 | 09:05

Хиляди граждани заляха улиците заради ниските доходи и растящите цени на живота

От iNews

Хиляди хора от цялата страна излязоха на протест. Недоволството е заради непрекъснато растящата цена на живота у нас и ниските доходи. В над 30 града бяха организирани протестни автошествия, събрали стотици, на много места и хиляди автомобили, продължили повече от предвидено и небивали по масовост през последните години.

Магистрала "Тракия" бе блокирана близо два часа при Сливен и Ямбол, както и при Стара Загора. На входа на Бургас магистралата остана блокирана целия следобед. Шуменци блокираха автомагистрала "Хемус", а ботевградчани - Витиня. Протестно автошествие на перничани към столицата блокира за кратко и движението при пътен възел "Даскалово", който с магистралите "Люлин" и "Струма" е основна пътна връзка към София, Югозападна България и Кюстендил. Няколко часа продължава и блокадата на Е-79 край Благоевград, където полицията обяви, че ще се намеси, ако хората не се разпръснат.

СОФИЯ

Хиляди се събраха на протест на площад "Княз Александър I”, предаде бТВ. Хората са недоволни от високата цена на горивата, планираното поскъпване на "Гражданска отговорност”, неефективната администрация и бедността.

Точно в 14 ч. стотици коли изразиха недоволството си с клаксони и блокиране на движението в центъра на столицата и редица главни артерии.

Към протестиращите се присъединиха много граждани с мотоциклети и велосипедисти.

Под прозорците на властта недоволните скандираха "оставка" и "мафия”. Те блокираха движението по бул. "Княз Ал. Дондуков” и бул. "Цар Освободител”.  Протестното шествие продължи по бул. "Васил Левски" в посока СУ "Св. Климент Охридски".

Протестът срещу цените на горивата блокира и движението на пл. "Орлов мост", след което пое обратно към бул. "Княз Ал. Дондуков”.

В 17.30 ч. протестиращите майки продължиха протеста си в столицата. Те са категорични, че ще са по улиците до оставакат на Валери Симеонов.

Майките обявиха, че са получили информация, че в момента тече извънредно заседание на правителството. 

БЛАГОЕВГРАД

В Благоевград над 200 коли блокираха с шествие пътя за Гърция. Недоволните обявиха гражданско неподчинение и затвориха пътя преди ГКПП "Кулата".

Недоволните обявиха, че няма да освободят движението в 17 ч., както имат уговорка с Община Благоевград. Те добавиха, че ще останат на пътя, докато правителството не подаде оставка. Колоните от автомобили предизвикаха километрични задръствания, затворени са и алтернативните пътища в града.

По-рано днес бе блокиран и пътят за Банско. Там жители на Разлог спряха движението в знак на протест срещу поскъпването на водата. Така те подкрепиха и недоволството на хората в Благоевград.

ПЛОВДИВ

Пловдивчани излязоха голям протест срещу скъпите горива, ниските доходи и лошия начин на живот. Те са организираха сами по призив в социалните мрежи. Стотици автомобили препълниха паркинга на магазин "Лидъл" на булевард "България” 115.

Наложи се пътните полица, които регулираха трафика да ги пренасочват по съседните улици. По леките коли бяха налепени надписи "Протест" и "Системата ни убива", а най-активните слязоха пеша и развяха националните знамена, пише "Марица".

 Воят на клаксоните пък се чуваше на километри. Задръстването от автомобили по бул. "България" започваше от стадион "Марица" и стигаше до паркинга на магазин "Лидъл". Участниците в акцията се заканиха, че ще продължат с протестите, докато положението в страната не се подобри. Шествието им се отправи към Международен панаир Пловдив.

КАРЛОВО И СОПОТ

С трицветни национални знамена и лозунги "Стига сте ни крали, стига сте ни яли”, "Край на съвременния феодализъм” и "Няма да плащам за грешките на другите” хиляди хора – млади и стари, от Карлово и Сопот и съседните населени места излязоха днес на протест срещу високите цени на горивата, новите условия за застраховане на автомобилите и новите цени и данъците, които се задават. Това е само началото обяви от мегафона Марин Стефанов, един от организаторите на протеста в Подбалкана. Ако не ни чуят, ще блокираме София и цялата страна, заяви той, уверен, че резултат от протеста ще има, предаде "Марица".

Хилядите автомобили и хора блокираха Подбалканския път от портала на ВМЗ до изхода на Карлово за Бургас и Пловдив. Цялото трасе бе непроходимо от автомобили, дори пешеходци не можеха да проврат в продължение на десетина километра. Колите окупираха и бензиностанциите и макар и за кратко принудиха обектите да спрат работа. Въпреки невижданото стъплотворение от коли, протестът мина без нито едно произшествие.

БУРГАС

Колона от над 600 автомобила и мотоциклета потегли и премина днес през Бургас в знак на протест срещу високите цени на горивата. Протестиращите шофьори в Бургас потеглиха по централните улици на града, като от бул. "Христо Ботев” шествието им тръгна по ул. "Булаир”, съобщи burgasinfo.com. Полицейските служители направиха опит да спрат протеста на светофара пред ЖП гара - Бургас, но безуспешно.

Стотици хора се присъединиха от центъра на града към Морската градина с викове "Оставка” и "Мафия”. Преминаващите автомобили изчакваха спокойно шествието и окуражително свиреха с клаксони. Движението в централната част бе затруднено.

Около 17 ч. протестът стигна пешеходната пътека на ул.  "Богориди", където хората затвориха пътя за около 10 минути, а после продължиха по бул. "Демокрация".

В демонстрацията, която не е била планирана допълнително, участваха предимно млади хора с деца, сред тях нямаше политически фигури, нито пък хора, криещи лицата си с качулки.  Около 17:30ч. шествието се насочи към оживеното кръстовище на Новата поща. Малко преди 18ч. протестиращите се спряха за кратко пред сградата на Община Бургас, след което продължиха по ул. "Александровска", в посока БСУ.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Най-късно  започна протестът във Велико Търново. Той бе обявен от 18 ч. Десетки автомобили и мотористи, стотици хора се включиха в демонстрацията. Хората са се събраха на изхода на града в посока Варна и скандираха: "Оставка" срещу правителството, а гневът им бе насочен и към вицепремиера Валери Симеонов, който отказва да подаде оставка, както и към високите цени на горивата и бедността

Мотошествието, което премина през част от главните улици на Велико Търново, бе подкрепено не само от жители на града, но и от хора от близките населени места. Имаше протестиращи, дошли дори от Русе, предаде бТВ. Чуваха се и възгласи: "Търново не спи” и "Мафия”.

Снимка: Стоп кадър, Нова тв

Водещи

Най-четени