Немарливост подпалила гората на Арбанаси 13.07 | 16:03

Кметът Панов няма да сменя статута на земята в района

От Таня Георгиева

Проявена небрежност и човешка немарливост са причината за лумналия пожар, горял вчера на Арбанаси. Това коментира кметът на Община Велико Търново Даниел Панов на специален брифинг в общината, предаде Север.бг.

Той поясни, че огънят е започнал при запалване на съчки след почистване на двор. Около 300 дка земеделски земи, частни, общински и държавни, са били обхванати от пламъците. Изгорял е и 30 дка боров масив, който е общинска собственост.

В месността "Латото" огъня са гасили 14 противопожарни коли и 5-тонен хеликоптер МИ-8, който с извършените 10-15 курса помогна много на огнеборците при гасенето на недостъпния район.

Имало опасност да се запали и телевизионната кула, но стабилното и надеждно строителство преди години с 10 м бетон около нея, са я запазили, отчете още кметът. От високата температура са се начупили само част от прозорците.

Кметът категорично опроверга излезли твърдения, че запалването е умишлено и е продиктувано от частни инвеститорски интереси към района и ги определи като "безпочвени глупости":

"Частните земи не са със сменено предназначение, нямат горски масив. Това зависи от Министерство на земеделието. Районът е защитена зона и там минава забранителният режим. Там са и екопътеките, които свързват Велико Търново с Ксилофор и Арбанаси. От там започват и екопътеките към Горна Оряховица и манастира "Св. Троица". Арбанаси трябва да се развива в друга посока и като кмет няма да сменя статута", заяви той.

Водещи

Най-четени