Необичайно топло време за началото на октомври се очаква в следващите дни 08.10 | 10:15

"Така че рано е още да слагате зелето в кацата, почакайте малко", посъветва професорът.

От iNews.bg

Необичайно топло време за началото на октомври се очаква в следващите дни, като температурите могат да достигнат 30 градуса по Целзий в някои части на страната. Това прогнозира известният климатолог професор Георги Рачев в студиото на bTV.

"Студеният фронт на картата за утре, 9 октомври, ще "близне” България". Според експерта, България ще бъде само леко засегната от студен атмосферен фронт на 9 октомври, вторник, което няма да повлияе значително на общата тенденция за затопляне.

"Сравнително топло време ни очаква, като четвъртък и петък ще бъдат изключително топли за сезона," обясни професор Рачев. Той подчерта, че в момента средните температури са с 2,5 градуса над нормата за годината, което поставя 2024 година на път да се превърне в най-топлата в историята на метеорологичните наблюдения в страната.

Професор Рачев прогнозира, че температури от 30 градуса по Целзий не са невъзможни за четвъртък и петък. Въпреки очакваното леко понижение на температурите през уикенда, времето ще остане сухо и приятно.

За жителите на столицата София, климатологът препоръчва да се подготвят за променливо време, особено в четвъртък и петък, когато се очакват най-високите температури. "Минималните температури ще бъдат подходящи за по-плътно обличане сутрин, но през деня постепенно ще можем да сваляме дрехите," обясни той образно.

"Така че рано е още да слагате зелето в кацата, почакайте малко", посъветва професорът.

Интересен факт, който професор Рачев сподели, е че според текущите прогнози, няма индикации за необходимост от включване на централното отопление в столицата до края на октомври.

Водещи

Най-четени