Неопитни шофьори застрашават живота ни, карат със 140 по магистралите 31.03 | 20:40

Отбелязваме 20% ръст на загиналите по пътищата у нас

От Теодора Кокаланова

Водачи без опит вдигат 140 км/ч по магистралите. Този факт е причина за повечето възникнали произшествия по пътищата, някои от които са с фатален край. Според полицията в часовете с инструктор не остава време за кормуване на магистрала и в лоши климатични условия.

Статистиката на МВР отчита, че за първите три месеца на 2014 г. загиналите по пътищата у нас, в сравнение със същия период през 2013 г., са с 20% повече. Най-честата причина остава несъобразената скорост. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи алармират и за малкия опит на шофьорите да шофират на магистрала и при лоши атмосферни условия. 

26 е броят на загиналите по пътищата у нас от началото на годината. Високата скорост, разрешена по родните магистрали, както и лошият път се оказват основната причина за инцидентите у нас. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи недоумяват защо България разреши толкова висока скорост по магистралите, при положение, че автопаркът ни е изключително стар.

65% от трите милиона автомобили по пътищата ни са на възраст над 16 години. Шофирането в мъгла е изключително сложно. Освен намалената видимост, пътните условия се променят, информира NEWS7. Заради комбинацията от влага и прах повърхността става хлъзгава и контролирането на автомобила става по-трудно.

От Съюза на автомобилистите припомнят, че изпреварването при мъгла е забранено. Липсата на маркировка при намалена видимост също е предпоставка за това шофьорите да не могат да се ориентират на пътя.  Не трябва да се подценява и слабата подготовка на младите шофьори. За 30 часа някои от тях въобще не успяват да стигнат до кормуване на магистрала. 

 

Водещи

Най-четени