Неофициално: Брюксел ни дава еврокомисар по образованието 07.09 | 18:00

Фон дер Лайен ще представи официално новите членове на ЕК идния вторник

От iNews.bg

България ще получи ресор "Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това научи неофициално Нова телевизия от свои източници в Брюксел. Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник-председатели - Франс Тимермас със специален сектор "Климат” и Маргрете Вестагер с  "Дигиталиазация”. Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран  бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор "Транспорт”. Земеделие отива при поляците, а трите топ ресора – "Конкуренция”, "Икономика” и "Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови Европа", които са бившите либерали.

Новата комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентнопст. Последната част от пъзела бе наместена след като в петък Италия представи своя кандидат, бившия премиер социалист Паоло Джентилони. Любопитна подробност е, че освен председателката, която е с аристократичен произход, в кабинета й влиза още един потомствен аристократ. Това е Джентилоти.

Водещи

Най-четени