Неравна битка с огъня край село Главан! Стигна до къщите 01.09 | 16:03

Пожарникарите бяха прокарали просека, но огънят я прехвърли. 20 екипа огнеборци и 60 военни се включиха в гасенето

От iNews.bg

Пожарът край село Главан, община Гълъбово, стигна до къщите! Силният вятър надви уморените огнеборци, които повече от 48 часа не са спали, за да потушават разпалените пожари в региона, избухващи един след друг. Пожарникарите бяха изкопали просека между огъната линия и селото, но вятърът я прехвърли и наближи крайните къщи, предаде БГНЕС.

Още вчера огнеборците прокараха просека, чрез която да защитят местното население и къщите от пожара. Днес обаче огънят запази своя интензитет и не е ясно дали няма да прехвърли и така просека.

Широколистна гора, сухи треви и храсти горят в село Главан. 20 екипа огнеборци, подкрепени от екипи от Пловдив, София, Бургас и Пазарджик, заедно с военни, екипи на горското и доброволци, гасят пожара.

"Бойко не го ли боли за тази България, за този народ, че Сакар гори. Цяла неделя огън гори, да пусне един вертолет да угаси пожара. Където иска, там да отива, но тука първо да загаси пожара”, коментира Тянка от село Главан.

"Хликоптерите в България се ползват за придвижване от една магистрала на друга, "някакво посещение сигурно, но не съм се возила на държавните хеликоптери, не знам”, допълни съселянката й Гергана.

Междувременно два модула с над 60 военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада се включиха в гасенето на пожари в общините Гълъбово и Тополовград по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

В 5.30 часа модул от 30 военнослужещи със специализирана техника от военно формирование 44220 - Стара Загора, с ръководител капитан Георги Георгиев, се включи в гасенето на пожара в с. Главан.

Действията на военнослужещите са координирани със структурите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Водещи

Най-четени