Не е за вярване колко храна беше унищожена по празниците 11.01 | 11:24

Причината станаха нарушенията, открити при извънредните проверки

От iNews.bg

Покрай Коледа и Нова година Българската агенция по безопасност на храните направи извънредни проверки в различни обекти. В резултат на това констатира множество нарушения и се наложи да бъдат унищожени 1535 км хранителни продукти.

За дните, в които цялата страна се беше отдала на ядене и пиене, Агенцията извършила общо 2254 инспекции. 430 от тях били в производствени предприятия, а 1664 - в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро.

Най-честите нарушения били несъответствия по сградния фонд и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, както и нерегламентирана продажба на храни - предимно от животински произход. Също така не рядко се срещало неправилно етикетирани храни и некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните. Освен това имало и много нередовни здравни книжки на персонала.

Само в Бургас Областната дирекция по безопасност на храните бракувала 1325 кг сухо мляко с изтекъл срок на годност. При засилените проверки инспектори към дирекцията в Пазарджик пък конфискували близо 100 кг храни от животински произход с изтекъл срок на годност. В областите Пловдив, Стара Загора и София и са спрели от реализация 16.5 кг суровини от животински произход без съпроводителни документи, 13.6 кг месни продукти без документи за произход и над 15 кг месни продукти с изтекъл срок на годност.

Водещи

Най-четени